Η Κιρούνα, μια πόλη 18.000 κατοίκων στα σύνορα της Σουηδίας με την Φινλανδία θα μεταφερθεί εξ’ ολοκλήρου με τα δημόσια κτήρια και τα σπίτια της τρία χιλιόμετρα ανατολικότερα. Ο λόγος της… αναγκαστικής μετακόμισης είναι καθαρά γεωλογικός.

Τα ορυχεία σιδήρου που λειτουργούν εδώ κι έναν αιώνα στα περίχωρα της μικρής πόλης έχουν προκαλέσει γεωλογικές μεταβολές στο έδαφος της Κιρούνα, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να φοβούνται τον κίνδυνο υποχώρησης του εδάφους σε πολλά σημεία του ιστορικού κέντρου της. Ήδη, πολλές τεράστιες ρωγμές έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και στις λεωφόρους της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα είναι μια χρονοβόρα, επίπονη και πολυέξοδη διαδικασία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια που θα διαρκέσει συνολικά η «μετακόμιση», θα μεταφερθούν συνολικά 3.000 σπίτια και οικίες, ολόκληρες ή σε «τεύχη» (σ.σ: δόσεις), δημόσια κτήρια θα διαλυθούν και θα συναρμολογηθούν ξανά, ενώ κάποιες άλλες μεγάλες κατασκευές, όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός, θα καταστραφούν εντελώς και στη θέση τους θα χτιστούν νέες εγκαταστάσεις.

Πριν από μερικές ημέρες, στις 31 Αυγούστου, μπήκε το τελευταίο τρένο στο σταθμό της Κιρούνα, με πολλούς από τους κάτοικους να παρακολουθούν την διαδικασία συγκινημένοι. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο αρχιτέκτονας στην εταιρία White που έχει αναλάβει την ανοικοδόμηση της Κιρούνα, Μίκαελ Στένκβιστ, «η πλειοψηφία των κατοίκων έχει κατανοήσει πλήρως την αναγκαιότητα της κίνησης αυτής και έχει αποδεχτεί το γεγονός της μεταφοράς».

Ένα από τα λιγοστά κτήρια που θα διασωθούν χωρίς να υποστούν καμία μεταβολή είναι ο παλιός καθεδρικός ναός της πόλης, που ψηφίστηκε το 2001 ως η πιο όμορφη εκκλησία σε όλη την Σουηδία. Ο ναός θα «ξεριζωθεί» σε ένα και μοναδικό κομμάτι, θα τοποθετηθεί σε ένα γιγάντιο φορτηγό και θα ξαναστηθεί τρία χιλιόμετρα μακρύτερα, προς μεγάλη ικανοποίηση των κατοίκων της Κιρούνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης