Το Ocean Viking διέσωσε 203 μετανάστες στη Μεσόγειο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021, 03:37
Το Ocean Viking διέσωσε 203 μετανάστες στη Μεσόγειο

Το Ocean Viking, το πλοίο της SOS Méditerranée το οποίο διεξάγει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, περισυνέλεξε 203 ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή μη κυβερνητική οργάνωση μέσω Twitter.

Ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που διασώθηκαν είναι υπήκοοι Λιβύης, Νότιου Σουδάν, Αιγύπτου, Γκάμπιας, Τυνησίας και Συρίας, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Σε τέσσερις επιχειρήσεις από την Πέμπτη μέχρι χθες, το Ocean Viking διέσωσε συνολικά 203 ανθρώπους, οι 67 εκ των οποίων είναι ανήλικοι, διευκρίνισε η οργάνωση.

Χθες το απόγευμα το σκάφος έσπευσε να βοηθήσει 71 μετανάστες που κινδύνευαν πάνω σε υπερφορτωμένο ξύλινο πλοιάριο στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Μάλτας.

Οι επιβαίνοντες σε αυτό είχαν φύγει από τη Λιβύη τρεις ημέρες νωρίτερα και, καθώς δεν υπήρχαν πλέον ούτε νερό ούτε τροφή στο σκάφος, ήταν εντελώς εξαντλημένοι. Οι τέσσερις χρειάστηκε να μεταφερθούν στο Ocean Viking «με φορείο», τόνισε η Μεσόγειος SOS.

Και στις τρεις προηγούμενες επιχειρήσεις διάσωσης, το νερό και η τροφή πάνω στα πλεούμενα των μεταναστών είχαν επίσης εξαντληθεί.

Την 1η Μαΐου, το Ocean Viking αποβίβασε στη Σικελία 236 μετανάστες που είχε διασώσει στη θάλασσα.

Κατόπιν το πλοίο παρέμεινε ελλιμενισμένο στη Νάπολη για αρκετές εβδομάδες για επισκευές, προτού πλεύσει για τη Μασσαλία.

Τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα επέκριναν τη Λιβύη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιώνοντας να αλλάξουν τον τρόπο που διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο καθώς τόνισε ότι οι πρακτικές που ακολουθούν το τρέχον διάστημα στερούν από τους μετανάστες τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους, όταν δεν τους στοιχίζουν τη ζωή.

Προχθές το απόγευμα, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στη Λιβύη ανέφερε ότι η λιβυκή ακτοφυλακή αναχαίτισε 120 μετανάστες στη Μεσόγειο και τους μετέφερε πίσω στις ακτές.

Άλλοι 43 μετανάστες αγνοούνται – θεωρείται πως πνίγηκαν – από το Σάββατο, όταν το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν ενεπλάκη σε δυστύχημα ανοικτά της Τυνησίας, μετά τον απόπλου του από τη Λιβύη για την Ευρώπη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τυνησιακής επιτροπής της Ερυθράς Ημισελήνου.

Εντός 2021, τουλάχιστον 866 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη, κατά στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η Μεσόγειος SOS λογαριάζει πως έχει διασώσει πάνω από 30.000 μετανάστες στη Μεσόγειο από τον Φεβρουάριο του 2016, αρχικά με το Aquarius, κατόπιν με το Ocean Viking.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021, 03:37