Εκατοντάδες μετανάστες και μετανάστριες τα μέλη του πρώτου «καραβανιού» από την κεντρική Αμερική, παρέμεναν ακινητοποιημένοι στα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ το Σάββατο, με πολλούς να επανεξετάζουν την προσφορά που τους έγινε για θέσεις εργασίας, μπροστά στην παγερή υποδοχή των αμερικανικών αρχών.

Η μεξικανική κυβέρνηση προσέφερε την περασμένη εβδομάδα δουλειές σε πολλούς από τους μετανάστες, με την προϋπόθεση ότι θα λάβουν άδειες παραμονής, καθώς υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στις μακιλαδόρας, τα εργοστάσια που βρίσκονται κοντά στα σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφότου έφθασαν στα σύνορα, την περασμένη εβδομάδα, οι μετανάστες βρέθηκαν αντιμέτωποι με κλειστές πύλες από πλευράς των αρχών των ΗΠΑ. Δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στην αμερικανική επικράτεια.

Δεκάδες από αυτούς, κυρίως πολίτες της Ονδούρας, περίμεναν υπομονετικά στις ουρές για να κάνουν ένα μπάνιο, ή να πλύνουν τα ρούχα τους έπειτα από ένα ταξίδι 4.200 χιλιομέτρων.

Πολλά από τα μέλη του καραβανιού, που αναχώρησε από την πόλη Σαν Πέδρο Σούλα της Ονδούρας — μια πόλης όπου μαίνεται η βία των συμμοριών — είπαν ότι θα προτιμούσαν να μείνουν στο Μεξικό παρά να απελαθούν αφού περάσουν τα σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν είχαμε δουλειά, θα μέναμε. Αυτό ήταν πολύ κουραστικό», είπε η Ορμπελίνα Ορεγιάνα από την Ονδούρα, μητέρα τριών παιδιών, ενώ περίμενε στο κέντρο υποδοχής Άλφα και Ωμέγα, στην πόλη Μεξικάλι, απέναντι στην πόλη Καλέξικο, στην Καλιφόρνια.

«Με πιάνουν κλάματα διότι δεν μπορώ να τα ταΐσω όσο θα ήθελα. Θέλω απλά μια ευκαιρία», πρόσθεσε η ίδια, αναφερόμενη στα παιδιά της.

Ακινητοποιημένοι από μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας ανάμεσα σε δύο νότιες μεξικανικές Πολιτείες, πολλοί μετανάστες έλεγαν στα τέλη του περασμένου μήνα ότι δεν θέλουν να μείνουν στο Μεξικό, ότι προτιμούν να δοκιμάσουν την τύχη τους στις ΗΠΑ.

Αλλά το Σάββατο, μερικοί από τους μετανάστες και τις μετανάστριες έβλεπαν πλέον διαφορετικά την κατάσταση. «Θέλαμε να περάσουμε στις ΗΠΑ, αλλά μας είπαν ότι είναι σχεδόν αδύνατο», είπε η Μάιρα Γκονσάλες, 32 ετών, που ταξιδεύει μαζί με τα δυο παιδιά της. «Δεν μπορούμε να πεθαίνουμε της πείνας όσο περιμένουμε να μάθουμε αν θα μας δώσουν άσυλο. Καλύτερα να βρω δουλειά εδώ, στο Μεξικό».

Την περασμένη εβδομάδα, ανατρέποντας την πολιτική που εφαρμοζόταν στις ΗΠΑ χρόνια, η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έθεσε σε εφαρμογή νέους κανόνες, που περιορίζουν δραστικά το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου στη χώρα αυτή για όποιον φθάνει στα σύνορα χωρίς χαρτιά ή τα περνάει παράτυπα. Ο Τραμπ ανέπτυξε εξάλλου στις αρχές του μήνα σχεδόν 6.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό.

Καθώς κατευθύνονταν προς βορρά κατά μήκος του Μεξικού, οι μετανάστες δέχονταν σε πολλές περιπτώσεις βοήθεια πολιτών και τοπικών αρχών, που τους προσέφεραν τρόφιμα, ρούχα, ενίοτε δωρεάν μεταφορά, και διένυαν σχεδόν 50 χιλιόμετρα τη μέρα, πολλά με τα πόδια. Αλλά συνάντησαν πολύ ψυχρότερη αντιμετώπιση όταν έφθασαν στα σύνορα.

Στην Τιχουάνα —μια πόλη συνηθισμένη σε μετανάστες που βρίσκονται εν κινήσει, απελαθέντες και Αμερικανούς σε αναζήτηση ηδονών ή περιπέτειας— μια ομάδα κατοίκων πέταξε πέτρες σε μετανάστες και απαίτησε ουρλιάζοντας να γυρίσουν σπίτια τους.

Ορισμένοι αντιθέτως, ιδίως ντόπιοι επιχειρηματίες, θεωρούν ότι οι μετανάστες μπορεί να τονώσουν την τοπική οικονομία. «Δεν είμαστε εναντίον της μετανάστευσης», είπε ο Ουλίσες Αράισα, πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Πόρων της Βιομηχανίας στην Τιχουάνα. «Μόνο εδώ, στην Τιχουάνα, χρειαζόμαστε 5.000 ανθρώπους στις μακιλαδόρας», εξήγησε.

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Αλφόνσο Ναβαρέτε εκτίμησε την Πέμπτη, μιλώντας σε μεξικανικό ραδιοφωνικό σταθμό, ότι οι πιθανότητες που έχουν οι μετανάστες να τους επιτραπεί να μπουν στις ΗΠΑ από την Τιχουάνα είναι «πρακτικά μηδενικές».

Ο Ναβαρέτε υπογράμμισε ότι η μεξικανική κυβέρνηση προτρέπει τους μετανάστες να μην αποπειραθούν να επαναλάβουν αυτό που είχαν κάνει «στο Σαλβαδόρ, (ή) στη Γουατεμάλα», δηλαδή να «περάσουν διά της βίας από τη μια χώρα στην άλλη», διότι, προειδοποίησε, «υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να έχουμε επεισόδια στα σύνορα». Υπενθύμισε την «ανοικτά εχθρική ρητορική» της κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντί τους. Ο αριθμός των μελών των «καραβανιών» που βρίσκονται στο Μεξικό αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε περίπου 8.000, υπολόγισε εξάλλου ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας.

Πηγές: AΜΠΕ, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης