Μπορεί ο Μπάνκσι, ο Βρετανός καλλιτέχνης του δρόμου, να θέλησε με τα έργα του στο Καλέ, να δείξει την συμπαράστασή του στους χιλιάδες Σύρους μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει στην πόλη της Βόρειας Γαλλίας, επιχειρώντας να περάσουν το στενό της Μάγχης. Ωστόσο κάποιοι απ’ αυτούς βρήκαν την ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα απ’ τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του.

Επιβεβαιώνοντας το ρητό «πενία τέχνας κατεργάζεται», κάποιοι μετανάστες στον καταυλισμό της Βόρειας Γαλλίας, σκέπασαν με μια κουρελού το σχέδιο του Μπάνκσι με πρωταγωνιστή τον Στιβ Τζομπς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και σαν να μην έφτανε αυτό, βρετανοί δημοσιογράφοι, κατήγγειλαν πως μπροστά από τον τοίχο, ένας μετανάστης έχει στήσει τη σκηνή του και όταν εκείνοι προσπάθησαν να πλησιάσουν, τους ζήτησε 5 ευρώ προκειμένου να τους αποκαλύψει το γκράφιτι του Μπάνκσι.

Το έργο έγινε πάνω σε έναν τοίχο και απεικονίζει τον ιδρυτή της Apple σε φυσικό μέγεθος να έχει στο ένα χέρι ένα σάκο και στο άλλο έναν από τους πρώτους υπολογιστές της εταιρίας του. Έμπνευση στον καλλιτέχνη, έδωσε η συριακή καταγωγή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «αντίτιμο» για την παρατήρηση του έργου, ίσως να μην είναι τυχαίο. Τρεις λίρες, σχεδόν δηλαδή πέντε ευρώ, στοίχιζε και το εισιτήριο στο θεματικό πάρκο Dismaland, που είχε στήσει ο Μπάνκσι στο βρετανικό θέρετρο Γουέστον-σούπερ-Μέϊρ, κοντά στο Μπρίστολ, γενέτειρα του Μπάνκσι.

Οι αρχές του Καλέ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα είχαν δηλώσει πως έχουν σκοπό να προστατεύσουν τόσο την τοιχογραφία με τον Τζομπς όσο και τις άλλες δύο που ο δημιουργός έκανε σε διαφορετικά σημεία του Καλέ, τοποθετώντας γυάλινα ή πλαστικά περιβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι στιγμής, δεν προχώρησαν τις εξαγγελίες τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης