Πανηγυρικό ήταν το κλίμα στη διάρκεια της τελετής για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Σενεγάλης. Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazzera, ο Macky Sall ανακηρύχτηκε και επίσημα τη Δευτέρα πρόεδρος της αφρικανικής χώρας, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον απερχόμενο πρόεδρο και μεγάλο χαμένο των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, Abdoulaye Wade.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του, κρατώντας σημαίες της χώρας και φωνάζοντας συνθήματα «Ζήτω η Δημοκρατία» και «Ζήτω ο πρόεδρος» επεφύλαξαν θερμή υποδοχή σε έναν πολιτικό που ενσαρκώνει τις ελπίδες του λαού για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ανεργίας που πλήττει τη Σενεγάλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Abdoulaye Wade είχε προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις όταν αποφάσισε να διεκδικήσει για τρίτη συνεχόμενη φορά την εξουσία, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, αγνοώντας παράλληλα τα πολύ χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας του. Το προεκλογικό κλίμα ήταν «βαρύ» στην αφρικανική χώρα, με τουλάχιστον πέντε ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε μέλη της Αστυνομίας και διαδηλωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Ντακάρ, με τον απερχόμενο πρόεδρο να υποδέχεται ο ίδιος τον νέο ηγέτη της Σενεγάλης.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι όλων σχεδόν των κρατών της Δυτικής Αφρικής, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Alain Juppé, να ταξιδεύει αυτοπροσώπως στην αφρικανική χώρα.

Ο Macky Sall κέρδισε στον δεύτερο γύρο τον 85χρονο πρώην πρόεδρο, συγκεντρώνοντας 65,8%, έναντι 34,2%, με αρκετούς υποστηρικτές της Αντιπολίτευσης να μην μπορούν να πιστέψουν την αντίδραση του δεύτερου, ο οποίος αναγνώρισε την ήττα του, υπογραμμίζοντας πως σέβεται τη βούληση του λαού.

«Σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες η κατάσταση στην οικονομία

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως παρά την ισχυρή λαϊκή εντολή, ο νέος πρόεδρος καλείται να αντιμετωπίσει γρήγορα και αποτελεσματικά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που πλήττουν τους πολίτες.

Οι τιμές των προϊόντων είναι δυσανάλογα υψηλότερες σε σχέση με το επίπεδο των μισθών, την ίδια στιγμή που βασικά αγαθά όπως καύσιμα, ρύζι και ηλεκτρική ενέργεια βρίσκονται στα ύψη. Οι διακοπές ρεύματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε μεγάλα τμήματα της χώρας και ο υψηλός δείκτης ανεργίας αποτελούν δύο ακόμη προβλήματα στα οποία καλείται να δώσει άμεσα λύση.

Ο Macky Sall διετέλεσε πρωθυπουργός επί προεδρίας Wade το 2007.

Η Σενεγάλη ήταν μια από τις πρώτες χώρες της Δυτικής Αφρικής στις οποίες διεξήχθησαν εκλογές. Ήταν το μακρινό 1848 όταν οι Γάλλοι άποικοι έδωσαν το δικαίωμα στους ντόπιους να εκλέξουν έναν βουλευτή για το Κοινοβούλιο της ευρωπαϊκής χώρας.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
«Πρώτη μας προτεραιότητα ο εθνικός διάλογος», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012, 02:03

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης