Λάθη στην εκλογική διαδικασία, υποψίες για νοθεία και αλλαγή του εκλογικού αποτελέσματος συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό στην Αλβανία. Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, που φαίνεται να χάνει στο νήμα το προβάδισμα, καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σκέφτεται να ακυρώσει την προγραμματισμένη αυριανή επίσκεψή του.

Χθες, μετά τις εξελίξεις στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, κατά τις οποίες παρατηρήθηκε ότι κάποιες ψήφοι είχαν τοποθετηθεί σε λάθος κάλπες, οι Σοσιαλιστές κατηγορούν ότι, με διαταγή του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, γίνεται προσπάθεια για ανατροπή του αποτελέσματος εις βάρος του Έντι Ράμα. Ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι «η λαϊκή εξέγερση είναι πια ο μοναδικός δρόμος για την υπεράσπιση της δημοκρατίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πολιτική ηγεσία της Αλβανίας να επιλύσουν με ειρηνικά μέσα τις διαφορές τους

Στο μεταξύ, έκκληση στα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας να επιλύσουν με ειρηνικά μέσα τις διαφορές τους και να μην θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών απευθύνει η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

«Μετά την ψηφοφορία της 8ης Μαΐου, παρατηρήσαμε τη διαδικασία της καταμέτρησης και περιμέναμε την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, προτού προχωρήσουμε σε μια τελική αξιολόγηση. Η πολύ μικρή διαφορά στο αποτέλεσμα σημαίνει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να ξεπεράσουν τις διαφορές και να βρουν λύσεις. Οι σημερινές εξελίξεις απέδειξαν πόσο εύθραυστη είναι η πολιτική κατάσταση» αναφέρει στη δήλωσή της η κα Άστον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καλώ όλους τους πολιτικούς ηγέτες της Αλβανίας να στηρίξουν την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας με ειρηνικό, εποικοδομητικό τρόπο και με το βλέμμα προς το μέλλον. Αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των υφιστάμενων θεσμών και πρακτικών και του νομικού πλαισίου» σημειώνει η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ε.Ε.. Η ίδια τονίζει με κάθε τρόπο την ευθύνη των πολιτικών ηγετών της Αλβανίας «να μην θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών τους».

Την ακύρωση του ταξιδιού του στα Τίρανα εξετάζει σοβαρά ο Μπαρόζο

«Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μελετάει σοβαρά το ενδεχόμενο να ακυρώσει το ταξίδι του στα Τίρανα, που είναι προγραμματισμένο για αύριο» γράφουν σήμερα οι αλβανικές εφημερίδες, επικαλούμενες πηγές από το γραφείο του κ. Μπαρόζο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μπαρόζο είναι απογοητευμένος από τη στάση της πολιτικής τάξης των Τιράνων, η οποία – όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα – αγνοεί κάθε μήνυμα που προέρχεται από τη Δύση για την επίλυση της κρίσης.

«Μετά τα γεγονότα στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν αξίζει να εισπράξει θετικά μηνύματα για την ένταξη της Αλβανίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, διότι η πολιτική τάξη της δεν φαίνεται να έχει ωριμάσει αρκετά για να αξίζει μια θετική αξιολόγηση. Παρ’ όλα αυτά, η τελική απόφαση για το αν ο κ. Μπαρόζο θα επισκεφθεί ή όχι τα Τίρανα αναμένεται σήμερα» φέρεται να δήλωσε πηγή από το γραφείο του κ. Μπαρόζο.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στα Τίρανα συνεχίζει να είναι εξαιρετικά τεταμένη, καθώς εκατοντάδες οπαδοί του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος παραμένουν μπροστά στα γραφεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα οποία φρουρούνται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα ότι προσπαθεί, μέσω της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, να ανατρέψει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών υπέρ του υποψήφιου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα. Ο Έντι Ράμα, με δηλώσεις του αργά χθες το βράδυ, κάλεσε τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους, ώστε να υπερασπίσουν τη δημοκρατία και την ψήφο τους. «Χρέος μας είναι να σταματήσουμε το κατρακύλισμα της χώρας στον γκρεμό» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και απερχόμενος δήμαρχος Τιράνων.

Η καταμέτρηση αναμένεται να συνεχιστεί και πάλι σήμερα από ώρα σε ώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης