Του Κ. Μπετινάκη

Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η παγκόσμια οικονομία, μαζί με την ένταση Δύσης-Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την επιδημία του Έμπολα, βρίσκονται στο επίκεντρο της συνόδου των G20 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ πρωτοστάτησε να ανεβάσει την ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, επισκιάζοντας την ατζέντα που η χώρα του προωθούσε ώστε η Σύνοδος Κορυφής των G-20 να επικεντρωθεί στην ώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, στη θωράκιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην πάταξη της φοροδιαφυγής από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Στο μέτωπο εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αυστραλός πρωθυπουργός βρήκε πρόθυμους εταίρους τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Χέρμπαν Βαν Ρομπέι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που υποστήριξε πως η ΕΕ σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις και σε άλλες προσωπικότητες από τη Ρωσία, λόγω του ουκρανικού.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν όμως δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος για τον Τόνι Άμποτ. Ο Μπαράκ Ομπάμα, με το που πάτησε το πόδι του στο Μπρίσμπεϊν, κατευθύνθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, όπου ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα συνεισφέρει 3 δισεκατομμύρια δολάρια στο Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το κλίμα, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση αυτή και το παρατεταμένο χειροκρότημα που συνόδευσε τον Ομπάμα στην ομιλία του ενώπιον νέων ανθρώπων είναι σχεδόν βέβαιο ότι δυσαρέστησαν τον οικοδεσπότη της G-20 Τόνι Άμποτ, ο οποίος επίμονα αρνήθηκε να συμπεριλάβει την κλιματική αλλαγή στην ατζέντα της αυστραλιανής προεδρίας στην G-20.

Το κέντρο του Μπρίσμπεϊν μπορεί να είναι αστυνομοκρατούμενο, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε εκατοντάδες διαδηλωτές από το να κατέβουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν κατά της Συνόδου Κορυφής.

Εκπρόσωποι των διαδηλωτών δήλωσαν ότι οι διεθνείς ηγέτες επί τους ουσίας δεν παίρνουν μέτρα κατά των ανισοτήτων, η ανάπτυξη που εισηγούνται δεν είναι για όλους, ενώ τους επικρίνουν και ότι δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα (το θέμα αυτό έθιξε επισταμένα και ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σε ομιλία του λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου).

Οι διαδηλωτές επικρίνουν τους ηγέτες των G20 και για την αδυναμία τους καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη και ειδικά γι’ αυτό το θέμα υπήρξε πρωτότυπη διαμαρτυρία στο Σίδνεϋ, όπου περίπου 200 άτομα έσκαψαν τρύπες στην άμμο της φημισμένης παραλίας Μπόντι και έβαλαν μέσα για λίγα λεπτά τα κεφάλια τους.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα να πληροφορηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο για τα συμπεράσματά του από τη διάσκεψη του APEC που είχε προηγηθεί στο Πεκίνο.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη διάσκεψη αυτή, ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΙΤΑR-TASS πως η χώρα του σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη «δικτατορία του δολαρίου» στην αγορά πετρελαίου και να το αντικαταστήσει με ρούβλια και κινεζικά γουάν.

«Όσον αφορά το ότι ορισμένες χώρες από τις 20 υιοθετούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αυτό φυσικά όχι μόνον είναι αντίθετο με τις ίδιες τις αρχές λειτουργίας της G20, αλλά και με το διεθνές δίκαιο. Κι αυτό διότι κυρώσεις μπορούν να επιβληθούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του. Συν τοις άλλοις, αντιβαίνει στις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και στη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου, τη λεγόμενη GATT.

»Οι ΗΠΑ δημιούργησαν κάποτε αυτό τον Οργανισμό και τώρα οι ίδιες παραβιάζουν χονδροειδώς τις αρχές του. Αυτό είναι επιβλαβές και φυσικά μας προκαλεί κάποια ζημιά. Αλλά και γι’ αυτούς είναι επιζήμιο, αφού ουσιαστικά υπονομεύει ολόκληρο το σύστημα των διεθνών οικονομικών σχέσεων. Ελπίζω ότι τελικά θα γίνει αντιληπτό και θα αποτελέσει παρελθόν» είχε αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος.

Oι ηγέτες της G20 εξέδωσαν και ανακοίνωση για το ξέσπασμα του Έμπολα, στην οποία εκφράζουν «ανησυχία για την εξάπλωση της ασθένειας στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, και τις δυσμενείς ανθρωπιστικές επιπτώσεις της».

Συνάντηση Πούτιν-Ρέντσι στο περιθώριο της διάσκεψης G20 στο Μπρισμπέην

Άμποτ-Ομπάμα

Άμποτ-Κάμερον

Άμποτ-Πούτιν

Άμποτ-Μέρκελ

H άφιξη του Κινέζου προέδρου και της συζύγου του

Συνάντηση των G 20

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας

Διαδηλωση ακτιβιστών

Στο περιθώριο της G-20: Η Peng Liyuan, σύζυγος του προέδρου της Κίνας Χσι Τζιπένγκ, αγκαλιά με ένα κοάλα

Πηγές: ITAR-TASS / RT / Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης