«Αναπόφευκτη» χαρακτηρίζει αξιωματούχος των Η.Π.Α. την απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου της Συρίας, Bashar al-Assad, την ίδια στιγμή που η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις Ασφαλείας συνεχίζεται στο εσωτερικό της ασιατικής χώρας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν οκτώ διαδηλωτές την Τετάρτη, τραυματίζοντας άλλους 25 στη διάρκεια κηδείας στη Δαμασκό. Το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν ένα από τα αιματηρότερα στην πρωτεύουσα της Συρίας από τα μέσα Μαρτίου όταν και ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις για την εκχώρηση συνταγματικών ελευθεριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που η κυβέρνηση της Συρίας συμφώνησε στις 2 Νοεμβρίου με ένα σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων την απόσυρση των στρατευμάτων από τις πόλεις και την έναρξη διαλόγου με την Αντιπολίτευση, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι το «λουτρό» αίματος συνεχίζεται.

«Σχεδόν όλοι οι ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών αραβικών κρατών λένε το ίδιο πράγμα: το καθεστώς του Assad πλησιάζει στο τέλος του. Είναι αναπόφευκτο. Ήδη ορισμένα από τα κράτη του Αραβικού Κόλπου του έχουν προσφέρει καταφύγιο προκειμένου να εγκαταλείψει το συντομότερο την εξουσία», τόνισε ο Jeffrey Feltman, βοηθό του υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α..

Ο Bashar al-Assad ανέλαβε την εξουσία το 2000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης