«Μετρημένες οι μέρες της Tρόικας»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014, 16:03
«Μετρημένες οι μέρες της Tρόικας»
«Οι μέρες της Tρόικας είναι μετρημένες», γράφει η «Sueddeutsche Zeitung», αναφερόμενη στο μήνυμα που εκτιμά ότι φθάνει στον ευρωπαϊκό Νότο από τους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν σκέψεις για μετάβαση σε διαφορετικό μοντέλο. Την ίδια ώρα, η οικονομική «Handelsblatt» αμφισβητεί τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τρόικα.

Στην ανταπόκριση της «SZ» από τις Βρυξέλλες φιλοξενούνται δηλώσεις του αυστριακού Ευρωβουλευτή και επικεφαλής της επιτροπής που διενεργεί έρευνα για τηνΤρόικα, Ότμαρ Κάρας, ο οποίος αποκαλύπτει ότι υπάρχει σκέψη για τρεις εναλλακτικές σε ό, τι αφορά στο διάδοχο μοντέλο:

«Την εργασία της Τρόικας στο μέλλον θα την αναλάβει είτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόνο του, είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -επίσης μόνη της- είτε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EΜΣ) θα εξελιχθεί σε κάτι σαν Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» αναφέρει.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη σχέδιο έκθεσης της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνει ακόμη λόγο για διερεύνηση του πώς ο δημοσιονομικός έλεγχος θα καταστεί πιο διαφανής και δημοκρατικός. Η σχετική απόφαση για το διάδοχο μοντέλο της Τρόικας θα ληφθεί το αργότερο το ερχόμενο φθινόπωρο, επισημαίνεται, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης. Η τελική απόφαση βρίσκεται πάντως στη δικαιοδοσία των χωρών του ευρώ, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να υποβάλει μόνο προτάσεις.

Η ανταπόκριση, ως ενδεικτική του πόσο η τρόικα βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών συμφερόντων, αναφέρει ακόμη την αναβολή της επίσκεψης της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα.

«Κατόπιν κάλεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και ζήτησε να σταματήσει το ταξίδι. Η Αθήνα ήθελε να γιορτάσει την έναρξη της Προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ ανενόχλητη. Και ο Σουλτς έκανε όπως του είπαν» σημειώνει.

Η «Handelsblatt» από την πλευρά της, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της διερωτάται, «Ποιος έστειλε την ΕΚΤ στην Τρόικα;» και αναφέρεται σε «ερωτηματικά» που προκαλεί η συμμετοχή της ΕΚΤ στα προγράμματα διάσωσης, με αφορμή τις απαντήσεις της Τράπεζας στο ερωτηματολόγιο της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ΕΚΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα, απάντησε «με ελισσόμενες παρατηρήσεις», σχετικώς με το ποιος έλαβε την απόφαση για λογαριασμό της. Προκύπτει δε το ερώτημα, πώς μπορεί η ΕΚΤ, η οποία πρέπει να μεριμνά για σταθερές τιμές, να συμμετέχει σ’ ένα όργανο που διαπραγματεύεται με τις χώρες που λαμβάνουν δανειακή βοήθεια τους όρους για την παροχή αυτής της βοήθειας.

«Οι απαντήσεις της ΕΚΤ, τις οποίες η Τράπεζα δημοσίευσε, είναι σε σημαντικές πτυχές ασαφείς. Έτσι η ακριβής ερώτηση των βουλευτών για το ποιος αποφάσισε για την ΕΚΤ όσον αφορά στη συμμετοχή της στα προγράμματα βοήθειας απαντάται μόνο με πολλές υπεκφυγές» τονίζει η Handelsblatt.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014, 16:09