"Μια αποτυχία που πλασάρεται ως επιτυχία"

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2018, 14:21
"Μια αποτυχία που πλασάρεται ως επιτυχία"
Εκτενή άρθρα φιλοξενούνται στα διεθνή ΜΜΕ, στον απόηχο του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή για το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο γερμανικός Τύπος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρά τις έξωθεν προσπάθειες στήριξης του στρατοπέδου του «Ναι», το χθεσινό δημοψήφισμα απέτυχε παταγωδώς ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για την τύχη του ίδιου του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός «σκόνταψε» στο ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες.

Επώδυνη ήττα της κυβέρνησης Ζάεφ

Σύμφωνα με το σχόλιο της «Süddeutsche Zeitung», οι λόγοι της αποτυχίας είναι καθαρά ενδογενείς. «Οι ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ κλήθηκαν στις κάλπες για να επιλέξουν ένα "Ναι" ή ένα "Όχι", αλλά στην πλειοψηφία τους σιώπησαν, το δημοψήφισμα απέτυχε, το πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα της βαλκανικής χώρας προς την κατεύθυνση της Δύσης καταλήγει προς το παρόν σε μια βαθιά τάφρο» σημειώνει ο σχολιαστής της.

«Το αποτέλεσμα αποτελεί επώδυνη ήττα της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, που είχε το θάρρος να συμβάλει σε συμφωνία με την Ελλάδα για το περιβόητο θέμα του ονόματος. Αλλά και για την άκρως συντηρητική αντιπολίτευση, που δυσφήμησε τη συμφωνία ως συνθηκολόγηση και εργάστηκε για την αποτυχία της, αποτελεί πύρρειο νίκη. Μετά τα εμπόδια για την εξέλιξη της ΠΓΔΜ, που έθεσε η υπεροπτική στάση της Ελλάδας, τώρα η χώρα απέτυχε για καθαρά εσωτερικούς λόγους, λόγω εσωτερικού διχασμού, μυωπικών πολιτικών της αντιπολίτευσης και έλλειψης θάρρους. Τώρα η χώρα απειλείται τα επόμενα χρόνια από απομόνωση» αποφαίνεται η εφημερίδα.

«Το χειρότερο αστείο της παγκόσμιας ιστορίας»

Ο απεσταλμένος του «Spiegel» στα Σκόπια παρουσιάζει τις διαφορετικές προσεγγίσεις δύο κατοίκων της ΠΓΔΜ. Η πρώτη είναι της Ουρανίας Πιρόφσκα με καταγωγή από την Καστοριά, η οποία περιγράφει την τραγική ιστορία της οικογένειάς της το διάστημα του πολέμου και μετά, και η οποία ψήφισε «Ναι» θεωρώντας ότι το δημοψήφισμα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Η δεύτερη αφορά έναν μορφωμένο εργαζόμενο σε ανταλλακτήριο, ο οποίος ψήφισε «Όχι». Στον Γερμανό δημοσιογράφο περιγράφει ως διεφθαρμένες όλες τις κυβερνήσεις της χώρας. «Αλλά να ορίζουν οι γείτονές μου πώς θα πρέπει να ονομάζομαι, αυτό είναι το χειρότερο αστείο της παγκόσμιας ιστορίας» λέει χαρακτηριστικά.

Και ο δημοσιογράφος συνεχίζει: «Η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ για μεγάλη επιτυχία του "Ναι" αποτελεί στην πραγματικότητα προαναγγελία πιθανής πολιτικής αποτυχίας για να σώσει το γόητρό του (...) Η συμμετοχή έμεινε πολύ πίσω από τις προσδοκίες, τα συντηρητικά αντιπολιτευόμενα κόμματα είδαν στο δημοψήφισμα μια εθνική ταπείνωση, ο πρόεδρος Ιβανόφ έκανε λόγο ακόμη και για πολιτική αυτοκτονία.

»Το αποτέλεσμα φαίνεται ότι ενισχύει τις θέσεις της αντιπολίτευσης. Αλλά η μη συμμετοχή στις κάλπες φωτογραφίζει κάτι άλλο για τις πολιτικές προτιμήσεις: ότι πολλοί είναι απογοητευμένοι, τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση Γκρουέφσκι όσο και από την νυν του σοσιαλδημοκράτη Ζάεφ, θεωρώντας ότι δεν έκανε όσα έπρεπε για να πατάξει τη διαφθορά και τον νεποτισμό».

Κερδίζει χρόνο ο Τσίπρας

Μακροσκελές άρθρο φιλοξενεί στη διαδικτυακή της σελίδα η «Handelsblatt», στο οποίο μεταξύ άλλων προσπαθεί να σταθμίσει τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην ελληνική κυβέρνηση η χθεσινή αποτυχία. «Η Ελλάδα σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ήταν η πρώτη αντίδραση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών… αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται κρυφά να αισθάνεται ανακουφισμένος» παρατηρεί ο αρθρογράφος της. «Διότι με αυτό το αποτέλεσμα έχει κατ' αρχάς ένα πρόβλημα λιγότερο. Με τη στάση του απέσπασε μεγάλη αναγνώριση από τους εταίρους του στην Ε.Ε. και το ΝATO έπειτα από διαμάχη 27 χρόνων για το όνομα. Αλλά η ιστορική, όπως επαινέθηκε, συμφωνία απείλησε να γίνει παγίδα για την κυβέρνησή του, λόγω των τεράστιων αντιστάσεων από τον λαό του (...) Διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού με τον Καμμένο θα σήμαινε πρόωρες εκλογές αρχές του 2019» συνεχίζει ο Γερμανός αρθρογράφος. «Και αυτές θα οδηγούσαν, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, σε πρωτιά τη συντηρητική αντιπολίτευση και την απώλεια εξουσίας για τον Τσίπρα. Τώρα με την έκβαση του δημοψηφίσματος κερδίζει τουλάχιστον χρόνο».

Στο σημερινό της φύλλο η «Neue Zürchner Zeitung» «διαβάζει» το αποτέλεσμα ως επιτυχία της καμπάνιας του «Όχι», μιας καμπάνιας που ήταν ελάχιστα ορατή, ενώ η εφημερίδα «Bild» επιγράφει σχετικό άρθρο με τον τίτλο «Η Μακεδονία θα συνεχίσει να ονομάζεται Μακεδονία». Οι αρθρογράφοι της περιγράφουν την προβληματική και καθόλου βεβαία επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στο κοινοβούλιο ελλείψει ενισχυμένης πλειοψηφίας. Ανάμεσα στις αντιδράσεις συμπεριλαμβάνει κι αυτή του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του.Ζάεφ: «Ας μην παίξουμε παιχνίδια με τη "Μακεδονία" μας»

Στο κλίμα αυτό, με σημερινές του αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Ας μην παίξουμε παιχνίδια με τη "Μακεδονία" μας».

Υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα είναι μια σαφής έκκληση προς τους βουλευτές της Συνέλευσης να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους.

«Καλώ όλους τους υπεύθυνους ηγέτες να ενωθούν ώστε να εντάξουν την πΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ» σημείωσε ο Ζάεφ.


Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2018, 14:35