Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Τελικά, τι συνέβη στη Σουηδία, τη χώρα που αποφάσισε να αντιμετωπίσει με τον δικό της ήπιο τρόπο την πανδημία του κορωνοϊού, δηλαδή να μην επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα και να βασιστεί στην «ατομική ευθύνη» των πολιτών, επιλέγοντας με αυτή τη μέθοδο και να συγκρατήσει τα κρούσματα αλλά και να μην πληγεί η οικονομία της;  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλλον, τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελαν οι Σκανδιναβοί… Μια χώρα με τον πληθυσμό περίπου αντίστοιχο της Ελλάδας, μετράει πλέον τον τεράστιο αριθμό των 80.000 κρουσμάτων, ενώ 5.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον Covid-19. Το «όφελος», δε, από τη μη επιβολή lockdown, φαίνεται να εξανεμίζεται από τα στοιχεία: Η Σουηδία ανακοίνωσε πτώση-ρεκόρ άνω του 8% του ΑΕΠ της στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας από την εποχή του 1940.

«Η μεγάλη συρρίκνωση της σουηδικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο δείχνει ότι δεν έχει ανοσία στην Covid, παρά την ήπια καραντίνα για την οποία έγινε πολύς λόγος. Εντούτοις, η οικονομική πτώση του πρώτου τριμήνου τη θέτει σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με την τρομακτική κατάσταση που παρατηρείται σε άλλες χώρες της Ευρώπης», επισημαίνουν πάντως οι αναλυτές της Capital Economics.

Το zougla.gr είχε συνομιλήσει στις 6 Απριλίου με την Χρύσα Κυρατζή, η οποία από το 2012 με την οικογένεια της ζει στο Γκέτεμποργκ, όπου είναι διευθύντρια σε ειδικό σχολείο. Η κυρία Κυρατζή μας περιέγραψε τότε την κατάσταση και τις ανησυχίες της όσον αφορά στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Σουηδοί είναι πολύ διαφορετικοί σε όλα. Στα πάντα, προσπαθούν να μένουν πάντα ψύχραιμοι. Δεν υπάρχει πιθανότητα να δεχτούν περιοριστικά μέτρα. Και έχουν πλήρη εμπιστοσύνη σε αυτά που τους λένε οι Αρχές, ακόμα κι αν βλέπουν τον αριθμό των θυμάτων να ανεβαίνει καθημερινά», μας είχε αναφέρει τότε.

Ακριβώς 4 μήνες αργότερα, δημοσιεύουμε τη νέα συνέντευξη που λάβαμε πριν από λίγες ημέρες από την Χρύσα Κυρατζή, την οποία συναντήσαμε στις διακοπές της στα Χανιά. Η κυρία Κυρατζή κόλλησε και η ίδια τον κορωνοϊό, όπως και ο σύζυγός της, τον οποίο πέρασε με βαριά συμπτώματα. «Ευτυχώς δεν νόσησαν τα παιδιά», μας τονίζει, εννοώντας εκτός από τα δικά της, και τους μαθητές του σχολείου της, καθώς φαίνεται ότι εκεί τα μέτρα αποστασιοποίησης πέτυχαν.

Παρόλα αυτά, η Χρύσα Κυρατζή θεωρεί ότι η κυβέρνηση έλαβε τα σωστά μέτρα για τη Σουηδία. Αυτή είναι η άποψη που έχουν και οι περισσότεροι Σουηδοί, ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι οι αριθμοί είναι… παραφουσκωμένοι.

«Το λάθος του κράτους είναι ότι δεν ενίσχυσε τα γηροκομεία – διότι τα περισσότερα θύματα είναι από εκεί», μας ενημερώνει. Το ιατρικό προσωπικό δε έφτασε και ξεπέρασε τα όρια του, λόγω των πολλών κρουσμάτων αλλά και του γεγονότος ότι το ΕΣΥ της χώρας δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρό – οι γιατροί δούλευαν διπλές και τριπλές βάρδιες, ενώ επιστρατεύθηκαν και εθελοντές.

Δείτε τι μας ανέφερε η Χρύσα Κυρατζή για την κατάσταση στη Σουηδία αλλά και το μέλλει γενέσθαι στη χώρα:

 

 

Δείτε ακόμα:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης