Είναι η πιο γνωστή οδός της ισπανικής πρωτεύουσας. Έχει «ζήσει» δικτατορία και εμφύλιο πόλεμο. Σήμερα, από τα πεζοδρόμιά της περνάει σχεδόν κάθε τουρίστας που επισκέπτεται την πόλη.

Η μήκους 1,4 χλμ. οδός «Gran Via» της Μαδρίτης κλείνει φέτος 100 χρόνια ζωής. Για τους Ισπανούς και τους κατοίκους της πρωτεύουσας κλείνει 100 χρόνια ιστορίας. Άλλωστε, δεν υπάρχει ιστορικό σχολικό βιβλίο στην Ισπανία, που να μην έχει, για κάποιο λόγο, μια φωτογραφία της Gran Via.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα μπρούτζινο μνημείο τοποθετήθηκε στην αρχή της οδού, στο οποίο αναγράφονται τα σημαντικά σημεία που θα συναντήσει κανείς περπατώντας τη.

Όπως για παράδειγμα ο ύψους 89 μέτρων πύργος της «Telefonica», ο πρώτος ουρανοξύστης που χτίστηκε στη Μαδρίτη και το κτίριο από το οποίο ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ έγραφε τις αναφορές του για τον εμφύλιο πόλεμο της περιόδου 1936 – 1939. Τότε που η πόλη βομβαρδίστηκε από τα στρατεύματα του Φράνκο.

Ή ακόμα και το μπαρ «Museo del chicote», το οποίο άνοιξε το 1931 και όπου μπορεί να δει κανείς δεκάδες φωτογραφίες των διάσημων προσώπων, που έχουν κατά καιρούς περάσει από τη Μαδρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης