Στο Χαρμπίν της Κίνας ξεκινά το εντυπωσιακό Φεστιβάλ Πάγου και Χιονιού που διαρκεί έναν μήνα. Για άλλη μια χρονιά οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά εντυπωσιακά γλυπτά φτιαγμένα από πάγο ενώ μπορούν να δοκιμάσουν και διάφορες δραστηριότητες όπως πατινάζ, σκι και χόκεϊ επί πάγου.

Τα κομμάτια πάγου που χρησιμοποιούνται προέρχονται από την παγωμένη επιφάνεια του ποταμού Σονγκούα που διασχίζει την Χαρμπίν. Οι πολικές θερμοκρασίες που ρίχνουν τον υδράργυρο τον χειμώνα έως και 40 βαθμούς κάτω από το μηδέν τη νύχτα, εγγυώνται κάθε χρόνο άφθονες πλάκες πάγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παγωμένες επιφάνειες απαιτούν ιδιαίτερα λεπτομερή και σχολαστική επεξεργασία, όπως ένα κανονικό γλυπτό. Για να είναι όμως σταθερές οι μεγάλες κατασκευές, οι πλάκες του πάγου πρέπει να «κάθονται» καλά η μία πάνω στην άλλη. Σε αυτό βοηθά το νερό που ρίχνουν οι τεχνίτες. Σημαντικό είναι να καλύπτεται κάθε κενό που υπάρχει μεταξύ των πάγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κανονικό εργοτάξιο

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην κατασκευή των γλυπτών συμμετέχουν περίπου 12.000 εργάτες.

Η δουλειά στους -30 βαθμούς Κελσίου είναι ιδιαίτερα δύσκολη και συχνά επώδυνη. Γι΄αυτό και χρειάζονται τακτικά διαλείμματα προκειμένου οι εργάτες να μπορούν να ζεσταθούν, έστω και για λίγο.

Μακρά παράδοση

Υπό τη σημερινή του μορφή το Φεστιβάλ Πάγου πραγματοποιείται από το 1995. Η δημιουργία γλυπτών από πάγο έχει όμως μακρά παράδοση στην περιοχή και χρονολογείται από τον δέκατο έβδομο αιώνα. Με πυροτεχνήματα και μια σειρά εντυπωσιακών event, το φεστιβάλ προσελκύει πληθώρα επισκεπτών ενώ φιλοξενεί ακόμα και γάμους.

Τη νύχτα οι δημιουργίες από πάγο γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακές καθώς φωτίζονται με λάμπες LED.

Η φαντασία των δημιουργών δεν φαίνεται να έχει όρια. Τα κτήρια που κατασκευάζουν από πάγο έχουν ύψος έως και 50 μέτρα.

Λόγω πανδημίας βέβαια αναμένονται στο φετινό φεστιβάλ σαφώς λιγότεροι επισκέπτες από άλλες χρονιές και ως επί το πλείστον από το εσωτερικό.

Πηγή: Deutsche Welle – Φωτογραφίες: AP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης