Την πρόθεση να βρεθεί μία διπλωματική λύση με την Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συνεδρίαση κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματός του Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη.

«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα προχωρήσουμε στα πλαίσια της διπλωματίας. Η Τουρκία στο σημείο των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο έχει 100% δίκιο. Σε περίπτωση που και η απέναντι πλευρά απομακρυνθεί από τα βήματα της αύξησης της έντασης, τότε στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διπλωματίας, μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική “καζάν-καζάν” (win-win – επωφελής για όλους)» υποστήριξε. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να αναδείξουμε τις συνεργασίες και προσπάθειες αλληλοϋποστήριξης που είχαμε με τις χώρες της περιοχής, κυρίως με την Ελλάδα. Αυτή την προσπάθεια να την αναδείξουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να την εξηγήσουμε στην κοινή γνώμη» επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκιάς.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιον τρόπο τον στρατηγικό της εταίρο, τη Γαλλία» πρόσθεσε.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην οικονομία της Τουρκίας σημειώνοντας: «Η οικονομία μας είναι μια χαρά. Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 14. Η κατάστασή μας είναι καλή σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα το δούμε στην επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αναμένουμε ότι τα μεγέθη ανάπτυξης θα είναι πάνω από 12-13%. Θα κλείσουμε φέτος θετικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παράθυρο για διάλογο με την Τουρκία έως τις 25 Σεπτεμβρίου»

Εν τω μεταξύ, «παράθυρο ευκαιρίας» για εκκίνηση διαλόγου με την Τουρκία ως τις 25 Σεπτεμβρίου που θα συγκληθεί η σύνοδος κορυφής των 27 βλέπει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1. 

Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι στο διάστημα που μένει ως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Σεπτεμβρίου υπάρχει ελπίδα ότι η διαδικασία του διαλόγου με την Τουρκία θα μπορέσει να προχωρήσει, εφόσον σταματήσουν οι επιθετικές τακτικές και κραυγές από την τουρκική πλευρά.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια δομημένη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το σύνολο της ευρωπαϊκής οικογένειας στο πλευρό της Ελλάδας» και επανέλαβε την προσδοκία ότι «μέσα απ΄ αυτή τη διαδικασία θα βρεθεί η διέξοδος της αποκλιμάκωσης με επιστροφή στην κανονικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο».

«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε» διευκρίνισε.

Ευρωτουρκικές σχέσεις

Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις δήλωσε ότι η συμβίωση δεν είναι απλή. «Ή θα το κάνεις μέσα από συνεννόηση ή μέσα από μια χρόνια ένταση. Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει ένα ευρωτουρκικό πλαίσιο αναφοράς στο οποίο θα χωρέσουν και οι εθνικές επιδιώξεις της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί κι αυτό δεν συμβαίνει με ευθύνη της Ευρώπης» είπε και αναφέρθηκε στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας από τη Συρία ως τη Λιβύη στην Ανατ. Μεσόγειο. «Πρέπει να κατακαθίσει αυτή η σκόνη για να βρούμε πού θα βρεθεί το σημείο ισορροπίας στις ευρωτουρκικές σχέσεις» σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι η τουρκική στάση θίγει την Ευρώπη συνολικά και υπενθύμισε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, κατά την οικονομική κρίση, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με το Ταμείο Ανάκαμψης. Και τώρα με τα ελληνοτουρκικά είναι η τέταρτη φορά που η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Πρόκειται, είπε, «για μια ελληνική κατάκτηση όλου του πολιτικού κόσμου, όλων των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, γιατί αγκίστρωσαν τη χώρα στην Ευρώπη που είναι και οι ισχυρές της συμμαχίες».

Με πληροφορίες από Ηurriyet

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης