Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα σενάρια των φίλων των θεωριών συνομωσίας, εδώ και περίπου μισό αιώνα: είχε κάποιο ρόλο ο ηγέτης της Κούβας στη δολοφονία του προέδρου Κένεντι και αν ναι, σε ποιο σημείο φτάνει η ανάμειξή του στο γεγονός; Η επίσημη απάντηση από τα χείλη της επιτροπής Γουόρεν, που επιφορτίστηκε με την έρευνα της υπόθεσης, ήταν: «Όχι, ο Λι Χάρβεϊ Όσβολντ έπραξε αυστηρά και μόνο για λογαριασμό του».

Ένας πρώην όμως πράκτορας της  CIA μια νέα διάσταση στο
συγκεκριμένο ζήτημα,  καθώς ισχυρίζεται πως όχι μόνο γνωρίζει, αλλά έχει και αποδείξεις που καθιστούν πασιφανές πως ο Φιντέλ Κάστρο γνώριζε πολύ καλά ότι είχε καταστρωθεί σχέδιο δολοφονίας του JFK, ή αλλιώς, του μεγαλύτερου πολιτικού του αντιπάλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπράϊαν Λατέλ, ειδικός σε θέματα Κούβας ως αναλυτής της CIA στη δεκαετία του 1960, ο οποίος έγινε αργότερα επικεφαλής πληροφοριών της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ για την Λατινική Αμερική, γράφει στο βιβλίο του πως είναι βέβαιος ότι ο Κάστρο γνώριζε. Με τίτλο «Τα Μυστικά του Κάστρο – η ΜηχανΠληροφοριών της CIA και της Κούβας», το βιβλίο θα εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τον πρώην πράκτορα, το πρωί της ημέρας της δολοφονίας του Κένεντι στο Ντάλας (22 Νοεμβρίου 1963), ο Κάστρο έδειξε ένα ανεξήγητο ενδιαφέρον για την υποκλοπή τηλεπικοινωνιών στην ευρύτερη περιοχή του Τέξας, όπου φυσικά υπάγεται και το Ντάλας. Διέταξε μάλιστα υψηλόβαθμο αξιωματικό της υπηρεσίας πληροφοριών του, να εστιάσει την προσοχή του «σε οτιδήποτε, έστω και την παραμικρή πληροφορία που θα προέλθει από το Τέξας».

Μετά από μόλις τέσσερις ώρες έκανε τον γύρο του κόσμου η είδηση: «Ο JFK είναι νεκρός!». Σύμφωνα  πάντα με τον Λατέλ, ο Κάστρο ήταν ενήμερος για το γεγονός ότι ο Όσβαλντ είχε κάνει αίτηση για βίζα προκειμένου να ταξιδέψει στην Κούβα, η οποία απορρίφθηκε από την πρεσβεία της χώρας στην Πόλη του Μεξικό, καθώς ο ίδιος είπε στο προσωπικό της πρεσβείας ότι σκοπεύει να δολοφονήσει τον Κένεντι!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Φιντέλ γνώριζε τις προθέσεις του Οσβαλντ, και δεν έκανε τίποτε για να αποτρέψει την δολοφονία», γράφει ο Λατέλ.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Miami Herald, ο Λατέλ, νυν λέκτωρ 
για την Κούβα στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, είπε ότι ανακάλυψε αυτές τις πληροφορίες σε συνεντεύξεις που πήρε από πρώην αξιωματούχους της υπηρεσίας πληροφοριών της Κούβας                                                                                          . 
Πρόσθεσε ότι όσα του είπαν επαληθεύονται από αποχαρακτηρισμένα απόρρητα αρχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ

«Δεν λέω ότι ο Φιντέλ Κάστρο διέταξε την δολοφονία, δεν λέω ότι ο Οσβαλντ ήταν υπό τον έλεγχό του. Ισως να ήταν, αλλά δεν το ισχυρίζομαι επειδή δεν μπόρεσα να βρω αποδείξεις για κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο Λατέλ.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης