Μιανμάρ: Δεκάδες χωριά των Ροχίνγκια ισοπεδώθηκαν με εκσκαφείς

Μιανμάρ: Δεκάδες χωριά των Ροχίνγκια ισοπεδώθηκαν με εκσκαφείς
Δορυφορικές εικόνες που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αποδεικνύουν, όπως επισημαίνει η ΜΚΟ, ότι δεκάδες χωριά της μειονότητας των Ροχίνγκια στη δυτική Μιανμάρ ισοπεδώθηκαν με εκσκαφείς.

«Πολλά από αυτά τα χωριά έγιναν θέατρο ωμοτήτων εναντίον των Ροχίνγκια και θα έπρεπε να διατηρηθούν προκειμένου οι εμπειρογνώμονες που διόρισε ο ΟΗΕ να μπορέσουν να τις ερευνήσουν» υπογράμμισε ο Μπραντ Άνταμς, διευθυντής του HRW για την Ασία.

Βάσει των δορυφορικών εικόνων που συγκέντρωσε η μη κυβερνητική οργάνωση κατέγραψε τουλάχιστον 55 χωριά που ισοπεδώθηκαν με εκσκαφείς στην πολιτεία Ραχίν, γύρω από την πόλη Μαουνγκντάου, επίκεντρο των διώξεων εναντίον των Ροχίνγκια.Σχεδόν 700.000 μέλη της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας αναγκάστηκαν το 2017 να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές προκειμένου να γλυτώσουν από τις διώξεις του βιρμανικού στρατού.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, σε φωτογραφίες που ανέβασε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ο πρέσβης της Ε.Ε. στη Μιανμάρ Κρίστιαν Σμιτ, έπειτα από επίσημο ταξίδι του στην πολιτεία Ραχίν, φαίνονται ολόκληρες περιοχές ισοπεδωμένες από εκσκαφείς.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ διαβεβαιώνει ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο «ενός σχεδίου για τον επαναπατρισμό» των Ροχίνγκια, το οποίο όμως αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό οι ειδικοί και οι ΜΚΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018, 13:12