Μιανμάρ: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους παρά τις απειλές της χούντας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021, 15:31
Μιανμάρ: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους παρά τις απειλές της χούντας

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους σήμερα Παρασκευή, στη Μιανμάρ (Βιρμανία), παρά τις νέες συλλήψεις που διατάχθηκαν χθες από τη χούντα.

Αψηφώντας την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, οι διαδηλωτές πορεύθηκαν ειρηνικά καταγγέλλοντας το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, που καταδικάστηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικότερα από την Ουάσινγκτον, που επέβαλε νέες κυρώσεις κατά των Βιρμανών στρατηγών.

Στη Ρανγκούν, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, ένα πλήθος γιατρών, ποδοσφαιριστών, φοιτητών, ιδιωτικών υπαλλήλων διαδήλωσαν στις μεγάλες οδικές αρτηρίες της πόλης. «Δώστε μας πίσω την εκλεγμένη μας κυβέρνηση», «σεβαστείτε την ψήφο μας» φώναζαν.

«Δεν θα επιστρέψουμε στην δουλειά παρά όταν η πολιτική κυβέρνηση της Μητέρας Σου Τσι θα έχει αποκατασταθεί. Δε μας νοιάζουν οι απειλές» δήλωσε στο AFP 24χρονος γιατρός.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις, ανάμεσά τους και το Ναϊπιντάου, η διοικητική πρωτεύουσα της χώρας.

Η χώρα δεν έχει γνωρίσει τέτοιο κλίμα διαμαρτυρίας από την «επανάσταση του σαφράν», στην οποία πρωτοστάτησαν οι βουδιστές μοναχοί το 2007.

Αστυνομικοί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εκπαιδευτικοί, γιατροί και νοσηλευτές και μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων έχουν κατέβει σε απεργία.

Ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάιν τούς διέταξε χθες Πέμπτη να επιστρέψουν στις εργασίες τους, απειλώντας τους με «αποτελεσματικές ενέργειες» εναντίον τους.

Περισσότεροι από 250 πολιτικές προσωπικότητες και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί και κρατούνται μετά το πραξικόπημα.

Η Ουάσινγκτον θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία και τις συναλλαγές στις ΗΠΑ δέκα στρατιωτικών ή απόστρατων που θεωρούνται υπεύθυνοι για το πραξικόπημα.

Ωστόσο οι Βιρμανοί στρατιωτικοί δεν διαθέτουν σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στις ΗΠΑ, αλλά στη Σιγκαπούρη, και κατά το παρελθόν τέτοιου είδους μέτρα δεν εμπόδισαν τη βιρμανική χούντα να παραμείνει στην εξουσία.

Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν απειλήσει επίσης με τη λήψη μέτρων.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συνέλθει σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει την κρίση. Η στάση του Πεκίνου και της Μόσχας θα εξεταστούν προσεκτικά. Άλλωστε το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι τα διαδραματιζόμενα στη Μιανμάρ είναι εσωτερική υπόθεση της χώρας.

Η στρατιωτική χούντα αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου και τη νίκη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία.

Στην πραγματικότητα, οι Βιρμανοί στρατηγοί φοβούνται ότι η επιρροή τους θα μειωθεί μετά τη νίκη της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία ενδεχομένως θα επιδίωκε να τροποποιήσει το Σύνταγμα.

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, που επικρίθηκε με δριμύτητα από τη διεθνή κοινότητα για την απαθή της στάση απέναντι στις διώξεις της μειονότητας των Ροχίνγκια, τελεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό στο Ναϊπιντάου.

Η Βιρμανία, που μετονομάστηκε σε Μιανμάρ το 1989 από τη στρατιωτική χούντα, έχει ζήσει από την ανεξαρτησία της το 1948 σε καθεστώς στρατιωτικής δικτατορίας για 50 περίπου χρόνια, που σημαδεύτηκαν από αιματηρές καταστολές των λαϊκών εξεγέρσεων του 1988 και του 2007.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021, 15:39