Χωρίς την Aung San Suu Kyi και τα υπόλοιπα μέλη της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία (NLD) πραγματοποιήθηκε τελικά τη Δευτέρα η πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, μετά τη διεξαγωγή των συμπληρωματικών βουλευτικών εκλογών της 1ης Απριλίου. Εκπρόσωπος του NLD, στο οποίο ηγείται η διάσημη ακτιβίστρια, είχε προειδοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα πως εφόσον δεν αλλάξει μέρος του όρκου που δίνουν οι βουλευτές, τότε δεν πρόκειται να δώσουν το παρόν τα μέλη του κόμματος.

Τελικά, 215 βουλευτές εμφανίστηκαν στο Κοινοβούλιο, εκ των οποίων οι 21 είχαν εκλεγεί στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία. Από αυτούς, μόλις ένας ήταν πολίτης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι προέρχονταν από τον Στρατό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το NLD έχει ξεκαθαρίσει πως σκοπεύει να τροποποιήσει το Σύνταγμα, το οποίο εμπεριέχει μια «δικλείδα» ασφαλείας για τον Στρατό, που λειτουργεί όμως ανασταλτικά για τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί να προωθήσει η διάσημη ακτιβίστρια. Ειδικότερα, το 25% των θέσεων προορίζεται για στρατιωτικούς.

Βασικό αίτημα των βουλευτών του NLD ήταν να υπάρξει αντικατάσταση στον όρκο των βουλευτών των λέξεων «υπερασπίζεται» και «προστατεύει» το Σύνταγμα με το «σέβεται».

Η συγκεκριμένη απόφαση των μελών του NLD αναμένεται να δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα της Μιανμάρ προς τα έξω, τη στιγμή μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε άρση σημαντικών οικονομικών κυρώσεων που είχε επιβάλλει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα της ασιατικής χώρας, μετά το πραξικόπημα, το οποίο σημειώθηκε το 1990.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Αναβολή στο ντεμπούτο διάσημης ακτιβίστριας στη Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Απριλίου 2012, 01:45

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης