Ο ΟΗΕ ζήτησε από τη Μιανμάρ σήμερα να προσφέρει στις οργανώσεις αρωγής πλήρη πρόσβαση στους καταυλισμούς που έχει κατασκευάσει για τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια, προτού ξεκινήσει ο επαναπατρισμός τους.

Διεθνής αντιπροσωπεία που προσφέρει συμβουλές στην κυβέρνηση της Μιανμάρ επισκέφθηκε τον καταυλισμό προσφύγων στο Τάουνγκ Πιο Λέτουε. Σε βίντεο που τραβήχτηκε στη διάρκεια της επίσκεψής αυτής φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί ξύλινα σπίτια πάνω σε πετρώδες έδαφος, ενώ γύρω από τον καταυλισμό έχει τοποθετηθεί συρματόπλεγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μπανγκλαντές ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο επαναπατρισμός των Ροχίνγκια θα καθυστερήσει, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου των προσφύγων που πρόκειται να επιστρέψουν.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ τόνισε ότι εξακολουθούν να μην υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια των προσφύγων που θα επαναπατριστούν.

«Μέχρι να μπορέσουν να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια κάθε παιδιού που θα επιστρέψει, η συζήτηση για επαναπατρισμό είναι πρόωρη» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Unicef Τζάστιν Φόρσαϊθ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχε επισημάνει νωρίτερα ότι στη Μιανμάρ «εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση των ανθρωπιστικών υπηρεσιών, των μέσων ενημέρωσης κι άλλων ανεξάρτητων παρατηρητών».

Περισσότεροι από 665.000 Ροχίνγκια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου για να γλυτώσουν από τις διώξεις του βιρμανικού στρατού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης