(Προσοχή: ενδεχομένως ορισμένες εικόνες στο video που ακολουθεί, να προκαλέσουν σοκ)

Οι θρησκευτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Βουδιστές και μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκιας έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες στη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πιο πρόσφατο κύμα βίας τον Μάρτιο του 2013 περισσότεροι από 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν, με τις Aρχές να κηρύσουν στρατιωτικό νόμο και απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες σε περιοχές στα κεντρικά της χώρας. Οι Ροχίνγκιας έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τη μεταβατική κυβέρνηση ότι δεν κάνει αυτά που πρέπει προκειμένου να τους προστατέψει. Πλάνα από ερασιτεχνικό video έρχονται να ενισχύσουν αυτή τη θέση.

Βασικά στοιχεία για τους Ροχίνγκιας:

  • Μια από τις πολλές εθνοτικές μειονότητες που ζουν διάσπαρτες στη Μιανμάρ
  • Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα
  • Κατοικούν κυρίως στο δυτικό τμήμα της ασιατικής χώρας, σε μια περιοχή η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως Αρακάν
  • Πρώτες αναφορές για την παρουσία τους στην περιοχή τοποθετούνται στον 7ο αι. μ.Χ., όταν έκαναν την εμφάνισή τους Άραβες έμποροι
  • Βασική τους ασχολία είναι η αλιεία
  • Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, πρόκειται για μια μειονότητα η οποία πλήττεται περισσότερο από τη βαρβαρότητα και την καταπίεση
  • Η κατάφορη παραβίαση των ατομικών τους ελευθεριών έχει αναγκάσει χιλιάδες εξ αυτών να καταφύγουν στο γειτονικό Μπαγκλαντές

Καθώς Βουδιστές κάνουν «γυαλιά καρφιά» ένα κοσμηματοπωλείο στην περιοχή του Αρακάν, ένας νεαρός Μουσουλμάνος ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου μπροστά στα μάτια των αστυνομικών, οι οποίοι κοιτούν με απάθεια το τρομερό θέαμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το video δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την περαιτέρω άρση των οικονομικών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Μιανμάρ, ως επιβράβευση για το πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο έχει προωθήσει τα τελευταία δύο χρόνια η μεταβατική κυβέρνηση του προέδρου Thein Sein.

Κι όλα αυτά ενώ παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για τις πρόσφατες τραγωδίες στις πόλεις Μάντελεϊ και Γιανγκόν, όπου δεκάδες άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί.

Διαβάστε επίσης:
Μιανμάρ: Στάχτη 200 κατοικίες, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013, 13:42
Ιστορική περιοδεία στην Ευρώπη για τον πρόεδρο της Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013, 03:22

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης