«Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς ήταν ένας πολύ σκληρός διαπραγματευτής με μια ροπή στη βαναυσότητα και με πλήρη έλλειψη τύψεων για τον ρόλο του στην σφαγή των Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα», δήλωσε πεπειραμένος αμερικανός διπλωμάτης.

Πρόκειται για τον Κρίστοφερ Χιλ, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ την περίοδο 1996 -1999 και στη συνέχεια ειδικό απεσταλμένο στο Κόσοβο, ο οποίος διηγήθηκε στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό ΝPR την πρώτη συνάντησή του με τον τότε στρατηγό Μλάντιτς τον Σεπτέμβριο του 1995 στη διάρκεια δείπνου που είχε οργανωθεί στο εξοχικό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μιλόσεβιτς είπε τότε στον κ. Χιλ ότι «δεν έχει ακόμα διαπραγματευτεί την άρση του αποκλεισμού του Σεράγεβου, ότι δεν μπορούσε να το κάνει ο ίδιος αλλά ότι υπήρχε κάποιος ικανός να το κάνει και πως αυτός ήταν ο στρατηγός Μλάντιτς», ανέφερε ο κ. Χιλ.

Έτσι, ο αμερικανός πρώην διπλωμάτης γνωρίστηκε με τον στρατηγό Μλάντιτς, τον οποίο περιέγραψε ως «κακό και σκοτεινό άνθρωπο που ήταν γνωστό ότι κάποτε στραγγάλισε ένα γουρούνι μπροστά σε έναν Ολλανδό διοικητή για να του δείξει την έφεσή του στην αγριότητα».

«Ήθελε πολύ να περνάει στον κόσμο την εικόνα του πολύ σκληρού στρατιώτη. Είχε πολλές σχέσεις με τον σερβικό στρατό και το στρατό της ΠΓΔΜ αν και πολλοί είναι οι στρατιωτικοί που λένε ότι ήταν ο χειρότερος μαθητής στην Στρατιωτική Ακαδημία», κατέληξε η διήγηση του αμερικανού πρώην διπλωμάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ράτκο Μλάντιτς που κατεζητείτο επί 16 χρόνια, συνελήφθη προ ημερών και ήδη οδηγήθηκε στα ειδικά κρατητήρια του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης