Αρκετές δεκάδες Ιρανοί αντιφρονούντες διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι και το Βερολίνο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συμπατριώτες τους που διαμαρτύρονται τις τελευταίες ημέρες στο Ιράν για τη διαφθορά και τον πληθωρισμό.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, περίπου 40 Ιρανοί συγκεντρώθηκαν σε μικρή απόσταση από την πρεσβεία του Ιράν, ζητώντας μεταξύ άλλων να σταματήσει η “ανάμιξη” της Τεχεράνης στη Συρία και τον Λίβανο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια από τις διεκδικήσεις που φτάνουν απ’ όλες τις πόλεις (σ.σ. του Ιράν) είναι ακριβώς αυτή: Εγκαταλείψτε τη Συρία, σταματήστε τις παρεμβάσεις στον Λίβανο ή τη Γάζα, πρέπει να ασχοληθούμε με εμάς» είπε στο Γαλλικό Πρακτορίο ο Αφσίν Αλαβί, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Αντίστασης (CNRI) που εδρεύει στο Παρίσι. Όπως υποστήριξε, οι πρόσφατες διαδηλώσεις αγγίζουν «μια ευρύτερη βάση της ιρανικής κοινωνίας (…) ανθρώπους της μεσαίας τάξξης αλλά κυρίως τη στρατιά των ανέργων, των πεινασμένων που υπέφεραν οικονομικά από τις συνέπειες της διαφθοράς».

Το CNRI είναι ένας πολιτικός συνασπισμός ιρανικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης. Η γνωστότερη από αυτές είναι οι Μουτζαχεντίν του Λαού, που χαρακτηριζόταν «τρομοκρατική οργάνωση» μέχρι το 2008 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέχρι το 2012 από τις ΗΠΑ.

Στο Βερολίνο, περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ιράν ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη και την Παρασκευή οργανώθηκαν πολλές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις του Ιράν, μεταξύ των οποίων και στη Μασχάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Τεχεράνη. Σήμερα, περίπου 50-70 φοιτητές διαδήλωσαν έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Λίγο αργότερα όμως, εκατοντάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με τη σειρά τους έξω από το πανεπιστήμιο.

Ο αριθμός των αντικυβερνητικών διαδηλωτών περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά από το 2009 που οργανώνονται τέτοιες κινητοποιήσεις σε τόσες πολλές πόλεις του Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης