Πολύ μικρή άνοδο σημείωσαν οι εξοπλιστικές δαπάνες σε παγκόσμιο επίπεδο, τερματίζοντας τη σημαντική αύξηση των πωλήσεων οπλικών συστημάτων που βρισκόταν σε εξέλιξη τα τελευταία 13 χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη που εδρεύει στη Στοκχόλμη της Σουηδίας (SIPRI).

Σύμφωνα με το SIPRI, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες το 2011 ανήλθαν σε 1,74 τρισ.
δολάρια, αυξημένες κατά 0,3% από το 2010, οπότε άγγιξαν τα 1,63 τρις, αλλά η αύξησή τους ήταν σχεδόν αμελητέα, εάν συνυπολογιστούν οι μεταβολές των νομισματικών ισοτιμιών και ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την έρευνα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ινστιτούτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ, οι στρατιωτικές δαπάνες στην πραγματικότητα μειώθηκαν στο 2,5%, από 2,6% την προηγούμενη χρονιά. Αν και οι Η.Π.Α. μείωσαν τις στρατιωτικές τους δαπάνες 1,2% σε πραγματικούς όρους (πρόκειται για την πρώτη μείωση των αμερικανικών στρατιωτικών δαπανών από το 1998), παρέμειναν στην πρώτη θέση με ποσοστό 41% ή 711 δισ. δολάρια.

Οι δαπάνες των Η.Π.Α. ανήλθαν σε πενταπλάσιο ύψος από αυτές της Κίνας, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στις στρατιωτικές δαπάνες με 143 δισ. δολάρια, κατά εκτιμήσεις. Σε πραγματικές τιμές, το Πεκίνο έχει αυξήσει τις στρατιωτικές του δαπάνες 170% από το 2002.

Η Ρωσία βρέθηκε στην τρίτη θέση με 4%, ξεπερνώντας τη Βρετανία και τη Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άλλες χώρες οι οποίες συμπληρώνουν τη δεκάδα είναι η Ιαπωνία, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία και η Βραζιλία.

«Η αύξηση 0,3% που κατεγράφη το 2011 είναι η χαμηλότερη της δεκαετίας και σημαίνει το τέλος των συνεχόμενων αυξήσεων στις στρατιωτικές δαπάνες ανάμεσα στο 1998 και στο 2010, με μέση ετήσια αύξηση 4,5% από το 2001 έως το 2009» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το ινστιτούτο, πάντως, τόνισε ότι ακόμα είναι «πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί εάν και κατά πόσον αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη αλλαγή ή τάση».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης