Χωρίς να γίνει πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο για εξάπλωση των πυρκαγιών λόγω του καιρού δύει ο ήλιος στην Αυστραλία, με τις Aρχές να θεωρούν ότι προς το παρόν αποτράπηκε ο κίνδυνος μεγαλύτερης καταστροφής.

Εκατοντάδες Αυστραλοί απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στις παρυφές των Γαλάζιων Όρεων, τα οποία «αγγίζουν» κάποια προάστια του Σίδνεϊ, εξαιτίας του κινδύνου επέκτασης των πύρινων μετώπων λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. Σε όλη τη Νέα Νότια Ουαλία μαίνονται 59 φωτιές, οι 19 από τις οποίες εκτός ελέγχου, ενώ οι πυροσβέστες μάχονται σχεδόν μία εβδομάδα με τις φλόγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα η θερμοκρασία προβλέπεται να αυξηθεί και σε συνδυασμό με τους ξηρούς ανέμους να ανεβάσει στο χειρότερο μέχρι στιγμής επίπεδο τον κίνδυνο επέκτασης των πυρκαγιών. Οι Αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους γύρω από τα Γαλάζια Όρη να απομακρυνθούν. «Εάν δεν έχετε σχέδιο, να σας δώσω εγώ» είπε ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών της Μάικλ Γκάλατσερ: «Μπείτε στο αυτοκίνητο, κατεβείτε στην μητροπολιτική περιοχή και αφήστε τους πυροσβέστες να κάνουν ό,τι μπορούν, αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα», είπε.

Οι ισχυροί άνεμοι έχουν εμποδίσει ακόμη και τις πτήσεις των πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Κατά την διάρκεια της νύχτας, το ψιλόβροχο εμπόδισε και την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, όπως αναφέρει το Reuters. Η περιοχή των Γαλάζιων Όρεων, οι πρόποδες των οποίων φτάνουν μέχρι τα δυτικά προάστια του Σίδνεϊ, κατοικείται από αγρότες, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και σχετικά ευκατάστατους που μένουν στην περιοχή και εργάζονται στην μητροπολιτική περιοχή. Τα πυκνά δάση της περιοχής και οι διάσπαρτοι οικισμοί είναι πόλος έλξης τουριστών – και εφιάλτης για την πυροσβεστική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης