Σε αδιέξοδο παραμένουν οι συζητήσεις στη Διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, τη στιγμή που οι χώρες που συμμετέχουν έχουν μόνο δύο μέρες στη διάθεσή τους για να καταλήξουν σε μία συμφωνία.

Τα αναπτυγμένα και τα αναπτυσσόμενα κράτη διαφωνούν ως προς το ποιος πρέπει να κάνει περικοπές στις εκπομπές αερίων του διοξειδίου του άνθρακα και πόση χρηματική βοήθεια πρέπει να αποσταλεί στις φτωχές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, υπήρξε μία μικρή πρόοδος, με τις πλούσιες χώρες να δεσμεύονται για την παροχή κεφαλαίων για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Δεκάδες παγκόσμιοι ηγέτες αναμένονται να πάρουν μέρος στις σημερινές συζητήσεις, οι οποίοι ελπίζουν να υπογράψουν μία νέα κλιματική συνθήκη την Παρασκευή.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao, που έφτασε στην Κοπεγχάγη το βράδυ της Τετάρτης, είπε ότι η παρουσία του εκεί δηλώνει τη σημαντικότητα κατάληξης σε μία συμφωνία, που θα συμμετέχει και η Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, σήμερα θα μιλήσουν στη Διάσκεψη η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, ο Βρετανός πρωθυπουργός Gordon Brown, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Luiz Inacio Lula de Silva και ο Ιρανός ομόλογός του Mahmoud Ahmadinejad.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama αναμένεται να φθάσει στη δανική πρωτεύουσα αύριο, την τελευταία μέρα της Διάσκεψης, όταν 120 ηγέτες θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε μία κοινή στρατηγική για την κλιματική αλλαγή, που θα ισχύσει μετά το 2012, οπότε και λήγει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης