Οι δημοσιογράφοι Εντίτ Μπουβιέ και Γουίλιαμ Ντάνιελς, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στην Χομς και επέστρεψαν την Παρασκευή στην Γαλλία, απέτισαν φόρο τιμής στους Σύρους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι έκαναν ό, τι μπορούσαν για να τους φυγαδεύσουν. Χωρίς να αποκαλύψουν λεπτομέρειες του δρομολογίου που ακολούθησαν για να εγκαταλείψουν την πόλη Χομς, οι δύο δημοσιογράφοι της γαλλικής «Le Figaro» διηγήθηκαν την τετραήμερη προσπάθειά τους να καλύψουν τα περίπου 40 χλμ. που τους χώριζαν από τα σύνορα του Λιβάνου.

Μετά μια πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια να εγκαταλείψουν την Χομς μέσω μια σήραγγας, οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού αποφάσισαν να τους μετακινήσουν με αυτοκίνητο μέσω ενός μυστικού δρομολογίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεχτήκαμε. Είχαμε φτάσει στα άκρα, ψυχικά και σωματικά. Έπρεπε να φύγουμε», εξήγησαν.
Η Εντίτ Μπουβιέ, σοβαρά τραυματισμένη στο πόδι στον βομβαρδισμό της 22ας Φεβρουαρίου και ο Γουίλιαμ Ντάνιελς, μετακινούνταν από κρησφύγετο σε κρησφύγετο, «σε σπίτια κατοίκων της πόλης, που μας δέχονταν παρά τον κίνδυνο που τους απειλούσε, και μας χαιρετούσαν με τα μικρά μας ονόματα», αποκαλύπτουν στην εφημερίδα.

«Μέσα στο χιόνι και την βροχή, οι άντρες του ΕΣΣ τους μετακινούσαν σε δρόμους μυστικούς, αλλάζοντας αυτοκίνητα, διακινδυνεύοντας. Έκαναν τα πάντα για μας», εξηγεί η Εντίτ Μπουβιέ.

Και οι δύο δημοσιογράφοι τονίζουν στην εφημερίδα πως όταν βρίσκονταν στην Χομς είχαν την αίσθηση πως αποτελούσαν απευθείας στόχους των βομβαρδισμών από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μπουβιέ και ο Ντάνιελς έζησαν τον βομβαρδισμό της συνοικίας Μπάμπα Αμρ, στον οποίο σκοτώθηκαν οι δύο συνάδελφοι τους, η Αμερικανίδα Μαρί Κόλβιν και ο Γάλλος Ρεμί Οσλίκ.

«Σημειώθηκαν τουλάχιστον πέντε διαδοχικές εκρήξεις, πολύ κοντά μας. Είχαμε την εντύπωση πως αποτελούσαμε απευθείας στόχους. Οι Σύροι ακτιβιστές που ήταν μαζί μας, συνηθισμένοι στους βομβαρδισμούς αυτούς, αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο και μας είπαν ότι πρέπει να φύγουμε αμέσως», πρόσθεσαν.

«Η Κόλβιν και ο Οσλίκ ήταν οι πρώτοι που προσπάθησαν να φύγουν. Ενας πύραυλος έπεσε μπροστά στο σπίτι που λειτουργούσε ως κέντρο Τύπου στην Μπάμπα Αμρ. Η έκρηξη ήταν τρομερή. Και οι δυό τους βρέθηκαν στο σημείο της έκρηξης. Σκοτώθηκαν επί τόπου», συμπλήρωσαν.

Η Μπουβιέ που τραυματίστηκε σοβαρά δεν μπορούσε να κινηθεί και οι αντάρτες την μετέφεραν μαζί με τον Ντάνιελς σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας. Οι Σύροι αντάρτες προσπάθησαν τη νύχτα της 26ης Φεβρουαρίου να τους φυγαδεύσουν, αλλά μόνο ο Πολ Κονρόι και ο Χαβιέ Εσπινόζα, δύο άλλοι δημοσιογράφοι, κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα με τον Λίβανο.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης