Με καζάνι που βράζει μοιάζει η Τουρκία, όπου συνεχίστηκαν για έκτη ημέρα οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα. Χθες ξεκίνησαν διήμερη απεργία οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ οι διαδηλώσεις μετρούν και τρίτο νεκρό.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία προβληματίζουν τις δυτικές κυβερνήσεις, αλλά και τις γειτονικές χώρες, που γνωρίζουν ότι ενδεχόμενη πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας θα είχε ολέθριες συνέπειες στην περιοχή. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο το εάν ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιβιώσει πολιτικά του κύματος διαμαρτυριών, καθώς ο λανθάνων εξισλαμισμός σε συνάρτηση με τα κρούσματα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων έχει εξοργίσει ακόμη και τους οπαδούς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξή του χθες το μεσημέρι, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίτς, υποστήριξε ότι η ένταση στη χώρα έχει υποχωρήσει και επέρριψε την ευθύνη για τον κακό χειρισμό της υπόθεσης στην αστυνομία, ζητώντας συγγνώμη από τους διαδηλωτές για την υπερβολική χρήση βίας των αστυνομικών δυνάμεων.

Έχει αποδυναμωθεί το ΑΚΡ εν όψει των δημοτικών εκλογών

Η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης αξιολογείται από πολλούς ως ένδειξη ότι το ΑΚΡ έλαβε το μήνυμα της τουρκικής κοινωνίας. Το σενάριο ανατροπής του πρωθυπουργού δεν θεωρείται – σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον – πιθανό, ωστόσο οι πιθανότητες του Ερντογάν να διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του 2014 έχουν υποχωρήσει πολύ. Επίσης έχει αποδυναμωθεί το ΑΚΡ εν όψει των δημοτικών εκλογών. Σίγουρα θα πάρει το μάθημά του το κυβερνών κόμμα.

Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» εκτιμά ότι «η ανέλιξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη και η οικονομική της εκτίναξη αποτελούν επίτευγμα του Ερντογάν. Ωστόσο, η επιτυχία τού “πήρε τα μυαλά”. Το κύμα διαμαρτυρίας είναι η απάντηση σε μία πολιτική, η οποία εκλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο ως λανθασμένη. Ακόμη και πολλοί ευσεβείς μουσουλμάνοι απορρίπτουν τον νόμο για το αλκοόλ που περιορίζει την πώλησή του. Πολλοί φοβούνται ότι η περιπετειώδης πολιτική του Ερντογάν ως προς τη Συρία θέτει σε κίνδυνο την εσωτερική ασφάλεια. Και η αντίσταση στην ανάθεση των μεγάλων έργων σε ευνοούμενους του Ερντογάν γίνεται ολοένα μεγαλύτερη. (…) Οι διαδηλώσεις είναι ο φραγμός που χρειαζόταν ο Ερντογάν εδώ και καιρό. Τελευταία συναναστρεφόταν μόνο με yes men».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπηρέτη της εξουσίας του» χαρακτηρίζει τον Ερντογάν η «Süddeutsche Zeitung», παρατηρώντας ότι ακόμη και ορισμένα μέλη της κυβέρνησης αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά. Η εφημερίδα του Μονάχου σχολιάζει: «Αισθάνεται κάποιος ότι η μεγάλη αγάπη προς τον Ερντογάν έχει εξανεμιστεί. Η πρόθεσή του να αλλάξει το Σύνταγμα, ώστε να μπορέσει να γίνει πρόεδρος το 2014, δεν εγκρίνεται από όλους στο AKP. Αυτοί οι επικριτές ενδέχεται σύντομα να υψώσουν τη φωνή τους. Τον επόμενο χρόνο διεξάγονται και περιφερειακές εκλογές και τότε ένα AKP απρόθυμο να συμβιβαστεί θα μπορούσε να χάσει ακόμη και την Κωνσταντινούπολη. Αυτό θα ήταν μάλιστα η αρχή του τέλους για τον μύθο του κόμματος του Ερντογάν».

Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης