Ανοικτή επιστολή στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συμμετάσχουν στην άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πέμπτη 9 Μαΐου, έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προτείνοντας τη θέσπιση δήλωσης για τη μετάδοση ενός «μηνύματος ενότητας και εμπιστοσύνης».

Η Σύνοδος Κορυφής, που φιλοξενείται από τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, θα διεξαχθεί στο Σιμπίου και η διοργάνωσή της πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ρουμανικής προεδρίας της Ε.Ε. Στη σύνοδο θα προεδρεύσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα συγκεντρωθούμε στο Σιμπίου την Ημέρα της Ευρώπης για να συζητήσουμε τα στρατηγικά σχέδια για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια. Σ’ αυτό το πλαίσιο, προτείνω να υιοθετήσουμε τη Δήλωση στο Σιμπίου για να μεταδώσουμε ένα μήνυμα ενότητας και εμπιστοσύνης στις κοινές δράσεις μας» επισημαίνει ο κ. Τουσκ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της άτυπης συνόδου, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην προστασία των συνόρων της Ε.Ε., των ατομικών ελευθεριών, του κράτους δικαίου, της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, της ενιαίας αγοράς και της προστασίας του κλίματος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει περάσει και επιλύσει τόσες πολλές κρίσεις (…) Οι ηγέτες (σ.σ.: της Ε.Ε.), είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε, είμαστε πρόθυμοι να δημιουργήσουμε αυτό που υποσχόμαστε – ευημερία και ασφάλεια για τους πολίτες. Και πρέπει να δείξουμε ότι γνωρίζουμε τι θέλουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα αποδείξουμε εδώ στο Σιμπίου την Πέμπτη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις εργασίες της άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συμμετάσχουν, επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης