Μήνυμα Μοσκοβισί προς κυβέρνηση και δανειστές να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016, 19:14
Μήνυμα Μοσκοβισί προς κυβέρνηση και δανειστές να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα
Ξεκάθαρο μήνυμα απηύθυνε ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί στην δευτερολογία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και προς τους δανειστές να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί για την εφαρμογή του προγράμματος αλλά και για το χρέος.

Ζήτησε από όλες οι πλευρές να προχωρήσουν σε λύση για το χρέος έως τα τέλη του έτους και από την κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις, με πρώτο «κρας τέστ» την Δευτέρα.
Νωρίτερα είχε απευθύνει προς την κυβέρνηση διπλό τελεσίγραφο: αυτό της ολοκλήρωσης της 1ης αξιολόγησης έως την Δευτέρα και της 2ης τον Νοέμβριο.

Οι δηλώσεις ήρθαν τη στιγμή που στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το ΔΝΤ έκανε λόγο για λύση στο χρέος χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά και έδινε χείρα βοηθείας στην ΕΕ με εκτιμήσεις για ανάπτυξη φέτος και το 2017 υψηλότερη των στόχων του μνημονίου.

Και, την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις προοπτικές παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη και για τους κινδύνους αν δεν έρθουν φέτος οι αποφάσεις για το χρέος.

Δηλώσεις Μοσκοβισί

Ο Επίτροπος, κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συζήτησης για την πορεία του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, τις επιπτώσεις του και τις προοπτικές των μελλοντικών διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας ανέφερε ότι "το θέμα δεν είναι να μείνουμε ή να φύγουμε από το ευρώ, το ευρώ είναι μία σωστή επιλογή με γερά οικονομικά θεμέλια». Ούτε είναι, είπε «αν κάποιοι συμπαθούν ή όχι την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα». «Το θέμα είναι να πούμε τι κάνει η Επιτροπή και γενικά τι κάνει και το Eurogroup" για την Ελλάδα, τόνισε ο Επίτροπος.

Έκανε σαφές ότι «θα πρέπει να είμαστε συλλογικά ικανοί να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει" και είπε ότι "μέχρι το τέλος του χρόνου ελπίζω να βρούμε μία λύση για το χρέος».

«Οι προσπάθειες πρέπει να γίνουν από όλους», είπε. "Από τους πιστωτές, από όλους τους εταίρους, στο πλαίσιο του Eurogroup, αλλά και από τις ελληνικές αρχές που πρέπει να προχωρήσουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων".

Και άφησε και μια... άμεση αιχμή: «Ελπίζω να διαπιστώσουμε (την Δευτέρα) ότι τα περίφημα ορόσημα θα έχουν -όλα- επιτευχθεί». «Η Ελλάδα θα πρέπει να βγει όρθια από αυτή την ατελείωτη κρίση» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι «φυσικά δεν έγιναν όλα σωστά στην Ελλάδα, φυσικά έγιναν και πολλά λάθη, και χάθηκε χρόνος, αναβλήθηκαν και μεταρρυθμίσεις».

«Είναι από την άλλη λάθος να πούμε ότι δεν έγινε τίποτα ειδικά τον τελευταίο καιρό. Τα πράγματα εξελίσσονται με θετικό τρόπο και αυτό είναι που η Επιτροπή θα συνεχίσει να προωθεί», πρόσθεσε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016, 19:26