Τουλάχιστον 1.032 άνθρωποι εκτελέστηκαν σε 23 χώρες πέρυσι, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία στην παγκόσμια έκθεσή της για το 2016 σχετικά με τη θανατική ποινή. Το 2015, η Διεθνής Αμνηστία είχε καταγράψει 1.634 εκτελέσεις σε 25 χώρες παγκοσμίως – μια ιστορική αύξηση πρωτόγνωρη από το 1989.

Οι περισσότερες καταγράφηκαν στην Κίνα, στο Ιράν, στη Σαουδική Αραβία, στο Ιράκ και στο Πακιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα παρέμεινε η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εκτελέσεων στον κόσμο, ενώ για πρώτη φορά από το 2006 οι ΗΠΑ δεν συμπεριελήφθησαν στις πέντε χώρες με το υψηλότερο ποσοστό εκτελέσεων, καταλαμβάνοντας την έβδομη θέση κάτω από την Αίγυπτο. Παρ’ όλα αυτά, για όγδοη συνεχή χρονιά, οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα στην αμερικανική ήπειρο που διεξήγαγε εκτελέσεις και συγκεκριμένα 20 (οκτώ λιγότερες από το 2015).

Κατά τη διάρκεια του 2016, για 23 χώρες, περίπου το ένα όγδοο των κρατών παγκοσμίως, έγινε γνωστό ότι προέβησαν σε εκτελέσεις. Αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια (40 χώρες διενεργούσαν εκτελέσεις το 1997). Η Λευκορωσία, η Μποτσουάνα, η Νιγηρία και οι αρχές εντός του Κράτους της Παλαιστίνης ξανάρχισαν τις εκτελέσεις το 2016. Παράλληλα, σε κράτη όπως η Μαλαισία και το Βιετνάμ σημειώθηκε δραματική αύξηση των εκτελέσεων.

Η οργάνωση επισημαίνει πως αρκετά κράτη, όπως η Κίνα, η Μαλαισία, το Βιετνάμ, δεν δίνουν στοιχεία για τις εκτελέσεις που πραγματοποιούν, γεγονός που καταδεικνύει πως ο συνολικός αριθμός τους ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 141 χώρες παγκοσμίως, περισσότερες δηλαδή από τα δύο τρίτα, έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή βάσει νόμου ή στην πράξη.

Κατά το 2016, σε 28 χώρες υπήρξε μετατροπή ποινής ή απονομή χάριτος για θανατικές ποινές. Τουλάχιστον 60 άτομα που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο αθωώθηκαν σε εννέα χώρες το 2016: στο Μπαγκλαντές (4), στην Κίνα (5), στην Γκάνα (1), στο Κουβέιτ (5), στη Μαυριτανία (1), στη Νιγηρία (32), στο Σουδάν (9), στην Ταϊλάνδη (1) και στο Βιετνάμ (2).

Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε 3.117 θανατικές καταδίκες σε 55 χώρες το 2016. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2015 (1.998 καταδίκες σε 61 χώρες). Σημαντικές αυξήσεις κατεγράφησαν σε 12 χώρες, αλλά για ορισμένες, όπως η Ταϊλάνδη, αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αρχές παρείχαν στη Διεθνή Αμνηστία λεπτομερείς πληροφορίες.

Στο τέλος του 2016, τουλάχιστον 18.848 καταδικασμένοι βρίσκονταν στον λεγόμενο «διάδρομο του θανάτου», αναμένοντας δηλαδή την εκτέλεσή τους.

Οι ακόλουθες μέθοδοι εκτέλεσης χρησιμοποιήθηκαν σε όλον τον κόσμο: αποκεφαλισμός, απαγχονισμός, θανατηφόρος ένεση και πυροβολισμός. Δημόσιες εκτελέσεις διεξήχθησαν στο Ιράν (τουλάχιστον 33) και στη Βόρεια Κορέα.

Βασικές τάσεις για το 2016

Η μείωση των εκτελέσεων παγκοσμίως οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση του αριθμού τους στο Ιράν (μείωση κατά 42%, δηλαδή από τουλάχιστον 977 σε 567) και στο Πακιστάν (73%, δηλαδή από 326 σε 87).

Στην Υποσαχάρια Αφρική καταγράφονται λιγότερες εκτελέσεις, αλλά ο αριθμός των θανατικών καταδικών έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απότομη αύξησή τους στη Νιγηρία.

Στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική ο αριθμός των εκτελέσεων μειώθηκε κατά 28%, αλλά το Ιράν και η Σαουδική Αραβία παρέμειναν στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά.

Δύο χώρες κατήργησαν τη θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα (Μπενίν και Ναούρου), ενώ η Γουινέα μόνο για εγκλήματα που τελούνται εν καιρώ ειρήνης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης