Ο αριθμός των Ευρωπαίων νοσοκόμων που έκαναν αίτηση για να εργαστούν στο βρετανικό σύστημα υγείας NHS μειώθηκε κατά 90% μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, γεγονός που εγείρει ανησυχίες ότι ο τομέας, που ήδη υφίσταται πιέσεις, θα βρεθεί αντιμέτωπος και με έλλειψη προσωπικού.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το Συμβούλιο Νοσηλευτών και Μαιών (NMC), 101 Ευρωπαίοι νοσοκόμοι και νοσοκόμες γράφτηκαν για πρώτη φορά στα μητρώα του NHS τον Δεκέμβριο του 2016. Τον Ιούλιο ο αριθμός αυτός ήταν 1.304.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από πολλά χρόνια συνεχούς ανόδου, ο αριθμός των εγγραφών άρχισε να μειώνεται σταδιακά από τις 23 Ιουνίου, όταν οι Βρετανοί τάχθηκαν με δημοψήφισμα υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, 318 νοσοκόμες διαγράφηκαν από τα μητρώα τον Δεκέμβριο, έναντι 177 τον Ιούνιο.

“Βλέπουμε τις πρωτες ενδείξεις μιας αλλαγής και έχουμε ευθύνη να ενημερώσουμε το κοινό”, εξήγησε η Τζάκι Σμιθ, η γενική διευθύντρια του NMC.

“Είναι πολύ ανησυχητικό γιατί βρισκόμαστε ήδη σε κρίση όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό μας. Έχοντας 24.000 κενές θέσεις νοσηλευτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, το NHS απλώς δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς τους Ευρωπαίους εργαζομένους του”, τόνισε από την πλευρά της η Τζάνετ Ντέιβις, η διευθύντρια του Βασιλικού Κολεγίου Νοσηλευτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2013, αφού είχαν ξεσπάσει διάφορα σκάνδαλα σε δημόσια νοσοκομεία λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι βρετανικές αρχές ξεκίνησαν μια μεγάλη εκστρατεία για την προσέλκυση εργαζομένων. Ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται στα δημόσια βρετανικά νοσοκομεία και προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ, τα 28 μέλη της ΕΕ μαζί με τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) αυξήθηκε έτσι μέσα σε τρία χρόνια, από τις 16.798 στις 38.661. Όμως η πτώση της στερλίνας και η προοπτική του Brexit που θα έβαζε τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων εργαζομένων, φαίνεται ότι αποθαρρύνουν όσους αναζητούν εργασία.

“Χρειαζόμαστε εγγυήσεις ότι θα διατηρήσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες που εργάζονται στο NHS. Χωρίς αυτό, θα καταστεί πολύ πιο δύσκολο να κρατήσουμε (τους εργαζόμενους) και να προσλάβουμε νέους από την ΕΕ και τις συνέπειες θα τις υποστούν οι ασθενείς”, επέμεινε η Ντέιβις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης