Το Facebook έχει 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες. Αν ήταν χώρα, τότε θα ήταν σε μέγεθος η δεύτερη στον κόσμο.

Κάθε 20 λεπτά οι χρήστες της κοινότητας μοιράζονται ένα εκατομμύριο δικτυακές διευθύνσεις, γράφουν τρία εκατομμύρια μηνύματα, ενώ περίπου δύο εκατομμύρια νέοι φίλοι δημιουργούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αξία του Facebook ξεπερνά σήμερα τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια αν και πολλοί το θεωρούν υπερτιμημένο. Και ενώ η εταιρεία πληρώνει τους γραφίστες, φωτογράφους, σχεδιαστές και ειδικούς στο μάρκετινγκ, δεν δίνει… δεκάρα τσακιστή στο 1,3 δισεκατομμύριο συγγραφείς, οι οποίοι κατά μέσον όρο διαθέτουν περισσότερες από 15 ώρες τον μήνα στον δικτυακό αυτό ιστότοπο. Τους θεωρεί απλούς χρήστες κι όχι ότι συνεισφέρουν στην κερδοφόρο αυτή επιχείρηση.

Η Laurel Ptak, καθηγήτρια στο New School, δημοσιοποίησε πρόσφατα ένα «a manifesto, Wages for Facebook», με κεφαλαία γράμματα. Από πολλούς θεωρήθηκε γραφική στην αρχή. Άλλοι υποστήριξαν πως στην περίπτωση που το Facebook πλήρωνε τους χρήστες του, τότε οι υπηρεσίες του δεν θα διατίθεντο δωρεάν.

Αλλά η Ptak πιστεύει πως αφού οι χρήστες του Facebook προσφέρουν κέρδος στην επιχείρηση τότε, θα πρέπει να είναι κι εκείνη ανταποδοτική στην προσφορά της εργασίας τους με μερίδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν πάρουμε μισθό για το facebook ως πολιτική προοπτική, τότε αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί επανάσταση στην κοινωνική μας ισχύ».

Αυτό υποστηρίζει η Ptak «μια και τα κοινωνικά δίκτυα σχεδόν έχουν μπει σε κάθε σπίτι και το κεφάλαιο θα πρέπει να αποδείξει πως είναι αναπότρεπτο και αναγκαίο το κέρδος σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής».

Digital φεμινιστικό κίνημα

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ptak εμπνεύστηκε το μανιφέστο της από το γυναικείο κίνημα που απαιτούσε μισθό για τις νοικοκυρές στη δεκαετία του ’70.

Αλλά και άρθρο στους New York Times op-ed του Σαββατοκύριακου, επανέφερε το ζήτημα των συνθηκών εργασίας για τις γυναίκες κυρίως. Θυμίζοντας ότι πριν 40-50 χρόνια οι επιχειρηματίες προσλάμβαναν γυναίκες, κυρίως επειδή τότε οι μισθοί τους ήταν δυσανάλογα μικρότεροι από τους άνδρες.

Θυμίζει ακόμα ότι στην Ελβετία ετοιμάζεται να γίνει δημοψήφισμα γύρω από νομοθεσία που θα προβλέπει εγγυημένο μισθό για κάθε πολίτη. Το μανιφέστο της Ptak έχει ήδη βρει ανταπόκριση στις ΗΠΑ κυρίως από τις γυναίκες χρήστες του Facebook, δημιουργώντας έτσι ένα… digital φεμινιστικό κίνημα.

Βέβαια από τη στιγμή που το Facebook θεωρηθεί εργασία, τότε θα πρέπει να αναθεωρηθεί και η ιδέα της φιλίας.

Πηγή: «ΤΗΕ ΝΑΤΙΟΝ»
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης