Ο Μισέλ Τέμερ, ο πρώτος εν ενεργεία Bραζιλιάνος πρόεδρος που κατηγορείται επισήμως για διαφθορά, βρίσκεται στην εξουσία εδώ και έναν χρόνο και σήμερα κινδυνεύει να χάσει τον προεδρικό θώκο στον οποίο με πείσμα έχει γαντζωθεί.

Συντηρητικός και χαμηλών τόνων, ο 76χρονος ανήλθε στην κορυφή του βραζιλιάνικου Κράτους, στη δύση μίας πολιτικής καριέρας που φαινόταν ότι θα τελειώσει στους σκιερούς διαδρόμους της εξουσίας, καταλαμβάνοντας την πολυθρόνα της Ντίλμα Ρουσέφ αφού την έσπρωξε για να επιταχύνει την πτώση της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εναν χρόνο αργότερα, είναι η δική του σειρά: ο Μισέλ Τέμερ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει αν θα δώσει συνέχεια ή όχι σε μία διαδικασία που μπορεί να του κοστίσει τη θητεία του.

Η προεδρία Τέμερ δεν υπήρξε μέχρι σήμερα περίπατος, την ώρα που η Βραζιλία αντιμετωπίζει την χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του ΄30 και οι κατηγορίες για διαφθορά πέφτουν βροχή.

Κατακλυσμός προτάσεων μομφής με αίτημα την καθαίρεση, απειλές αποχώρησης των κυβερνητικών του εταίρων και διαδηλωτές που φωνάζουν «Fora Temer (Εξω ο Τέμερ), ο πρόεδρος δέχεται επιθέσεις από παντού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά γαντζώθηκε στην εξουσία, δηλώνοντας: «Δεν θα παραιτηθώ» μετά και την δημοσίευση στα μέσα Μαΐου απο τη εφημερίδα O Globo του περιεχομένου παράνομης ηχητικής καταγραφής που τον ενοχοποιεί.

Αυτή η καταγραφή τον εμφανίζει να δίνει την άδεια για την εξαγορά της σιωπής του Εντουάρντο Κούνια, πρώην βουλευτή που σήμερα βρίσκεται στην φυλακή για την εμπλοκή του στο γιγάντιο σκάνδαλο διαφθοράς της Petrobras.

Παρά ταύτα, δηλώνει αποφασισμένος να παραμείνει μέχρι το τέλος της θητείας του, στο τέλος του 2018. «Στην υπηρεσία της χώρας του», λέει, και χωρίς την φιλοδοξία να ξαναθέσει υποψηφιότητα.

Ενας «προδότης» για την Ρουσέφ

Ο Μισέλ Τεμέρ έφθασε στο προσκήνιο σχεδόν τυχαία τον Αύγουστο 2016: η Ντίλμα Ρουσέφ μόλις είχε καθαιρεθεί από το Κοινοβούλιο για αλλοίωση στοιχείων του κρατικού προϋπολογισμού. Πριν αναλάβει την προεδρία, ήταν για περισσότερο από πέντε χρόνια αντιπρόεδρος της και αυτό του κόλλησε την ετικέτα του «προδότη».

Το επίπεδο προφίλ αυτού του παιδιού πολυμελούς οικογένειας μεταναστών από τον Λίβανο, με την άψογη πάντα εμφάνιση, με το λίγο παγωμένο βλέμμα χάρις στην αισθητική χειρουργική, επιφυλάσσει πάντως και ορισμένες εκπλήξεις.

Ο Μισέλ Τέμερ εξέδωσε το 2013 μία ποιητική συλογή με τίτλο «Ανώνυμες Εξομολογήσεις». Έχει πέντε παιδιά από τρεις γάμους σε τέσσερις δεκαετίες. Η σημερινή του σύζυγος είναι μία πρώην «βασίλισσα της ομορφιάς», 43 χρόνια μικρότερή του, η οποία περιγράφεται ως «μία όμορφη, αφοσιωμένη στο σπιτικό της γυναίκα» από το περιοδικό Veja.

Ηγέτης εδώ και μια δεκαπενταετία του Κόμματος του Δημοκρατικού Κινήματος της Βραζιλίας, ρυθμιστή στην συγκρότηση κυβερνητικών πλειοψηφιών από το 1994, ο Μισέλ Τέμερ κατηγορούσε με πικρία την Ντίλμα Ρουσέφ ότι τον είχε μετατρέψει σε «διακοσμητικό αντιπρόεδρο».

Την άνοιξη του 2016, η πολιτική κρίση πέρασε το σημείο της μη επιστροφής. Η προεδρία Ρουσέφ έβαζε νερά από παντού. Και αυτή ήταν η ώρα για τον Τέμερ, για να περάσει από το σκοτάδι στο φως.

Σαν γρια αλεπού της πολιτικής, ενορχήστρωσε στα τέλη του Μαρτίου την αποχώρηση του Κόμματος του Δημοκρατικού Κινήματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό, καταφέροντας μοιραίο πλήγμα σε αυτήν που εις το εξής είναι η πολιτική του αντίπαλος.

Με τη δημοτικότητα στο ναδίρ

Η μακρά κοινοβουλευτική του πείρα -υπήρξε τρεις φορές πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων- του επέτρεψε να συγκροτήσει ευρύ συνασπισμό στα ερείπια της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Ντίλμα Ρουσέφ για να διασφαλίσει την καθαίρεσή της.

Αυτή η κοινοβουλευτική στήριξη μπορεί να είναι αποφασιστική τη στιγμή που το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει εάν θα δώσει συνέχεια με την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του, παρά το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική συμμαχία φυλλοροεί υπό το βάρος των σκανδάλων.

Μετά τον παρεμβατισμό της Ρουσέφ, οι αγορές είναι ευμενείς απέναντί του, ενθαρρυμένες από τα μέτρα λιτότητας που συνδύασαν το πάγωμα των δημοσίων δαπανών, την μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο Τέμερ μπορεί να πανηγυρίσει για τα πρώτα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα την ώρα που η πρώτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής αρχίζει να σηκώνει κεφάλι.

Αλλά δεν έχει κατορθώσει να κατακτήσει την καρδιά των Βραζιλιάνων. Η δημοτικότητά του βρίσκεται στο 5%…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης