Σε απίστευτα βασανιστήρια σε φυλακές της CIA υποβάλλονταν επί διακυβέρνησης Μπους οι ύποπτοι που θεωρούνταν μέλη της Αλ Κάιντα, όπως αποκαλύπτει μυστική έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι κάποιες πρακτικές των ΗΠΑ αποτελούσαν “ωμή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση”, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είναι εύλογο, η έκθεση υπονοεί ότι οι ΗΠΑ και η προεδρία του Μπους παραβίαζαν εντελώς το διεθνές δίκαιο, που απαγορεύει τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση των κρατουμένων.

Τα στοιχεία της απόρρητης έκθεσης βασίστηκαν σε μία έρευνα που έγινε από αξιωματούχους, οι οποίοι είχαν πρόσβαση σε 14 «υψίστης αξίας» φυλακισμένους, που μεταφέρθηκαν στις φυλακές του Γκουαντάναμο το 2006.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βασανιστήρια που υπέστησαν περιελάμβαναν ξυλοδαρμούς, στέρηση ύπνου, έκθεση σε απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες, ακόμα και εξομοίωση πνιγμού!

Τουλάχιστον πέντε αντίγραφα της έκθεσης διανεμήθηκαν στη CIA και σε ανώτατους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου από το 2007, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Ένα από αυτά δημοσίευσε ο Μαρκ Ντάνερ, καθηγητής δημοσιογραφίας και συγγραφέας, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για το πώς έπεσε στα χέρια του.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης