Στις «δικαστικές καθυστερήσεις» παίζεται η πιο κρίσιμη φάση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, με επίκεντρο την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον.
Προσπαθεί η Άγκυρα να αποκομίσει ανταλλάγματα που αφορούν είτε στην παύση είτε στην άμβλυνση των αμερικανικών διώξεων κατά οικονομικών παραγόντων που εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλαΟ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει ενδιάμεσες εκλογές για τα δύο σώματα του Κογκρέσου τον Νοέμβριο που μας έρχεται, επιθυμεί πάση θυσία την αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα, ο οποίος αποτελεί εδώ και μήνες σύμβολο για τους Αμερικανούς – προτεστάντες ψηφοφόρους.
Γνωρίζοντας αυτήν την «προεκλογική πρεμούρα» από την οποία διακατέχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η Άγκυρα επιχειρεί έως και την ύστατη στιγμή να ανταλλάξει την αποφυλάκιση του πάστορα Μπράνσον με κάτι χειροπιαστό για τα συμφέροντα του περιβάλλοντος Ταγίπ Ερντογάν.
Προσπαθεί, δηλαδή, η Τουρκία να αποκομίσει ανταλλάγματα που αφορούν είτε στην παύση είτε στην άμβλυνση των αμερικανικών διώξεων κατά οικονομικών παραγόντων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα, υπεξαιρέσεις και κακουργηματικές πράξεις οικονομικού περιεχομένου και οι οποίοι βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον του Τούρκου προέδρου.
Ορισμένες από αυτές τις διώξεις ή έρευνες, «ακουμπούν» τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες τα επόμενα εικοσιτετράωρα θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα για την τύχη του πάστορα, του οποίου η υπόθεση εκδικάζεται από σήμερα Παρασκευή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας.
Όμως, η ενδεχόμενη απελευθέρωση του Άντριου Μπράνσον δεν σημαίνει πως θα συμβάλλει συνολικά και σφαιρικά στη βελτίωση των τουρκο – αμερικανικών σχέσεων, οι οποίες έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από τις στρατηγικές επιλογές της Άγκυρας όσον αφορά κυρίως στη συμμαχία της με τη Μόσχα και το Ιράν.

Συμφωνία για την απελευθέρωση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον κρατείται στην Τουρκία από τον Οκτώβριο του 2016, καθώς κατηγορείται για διασυνδέσεις με γκιουλενιστές.
Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές του NBC και της Ahval, ο Μπράνσον αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος, αφού υπήρξε μυστική συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.
«Έπειτα από συμφωνία που πέτυχαν ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ πρόσφατα με Τούρκους ομολόγους τους, ο Μπράνσον αναμένεται να απελευθερωθεί, καθώς οι κατηγορίες σε βάρος του θα εκπέσουν στην προσεχή ακρόασή του ενώπιον του δικαστηρίου» αναφέρουν οι δημοσιογράφοι του δικτύου NBC Κάρολ Ε. Λι και Κούρτνεϊ Κιουμπ.
Ο Μπράνσον φυλακίστηκε το 2016 κατά τη διάρκεια του πογκρόμ διώξεων που είχε εξαπολύσει η τουρκική κυβέρνηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του ιδίου έτους.
Ο Αμερικανός πάστορας κατηγορήθηκε ότι συνεργάστηκε με τις δυνάμεις του Γκιουλέν, τις οποίες η Άγκυρα κατηγορεί για τον σχεδιασμό του πραξικοπήματος.
Αργότερα, του ασκήθηκαν κατηγορίες περί σύμπραξής του με το PKK. Εάν καταδικαζόταν, ο πάστορας ενδεχομένως να αναγκαζόταν να εκτίσει ποινή κάθειρξης έως 35 έτη.

Ωστόσο, μεταδίδει η Ahval, έχουν εγερθεί σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την ευστάθεια των συγκεκριμένων κατηγοριών, έπειτα και από τις μελέτες ειδικών ερευνητών με βάση μυστικά έγγραφα και ανώνυμους πληροφοριοδότες.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στις δύο χώρες αυτήν την εβδομάδα δεν έχουν γίνει γνωστές. Ωστόσο, σίγουρα θα περιλαμβάνουν την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα άρουν τις οικονομικές πιέσεις που ασκούν το τελευταίο διάστημα στην Άγκυρα.

Η εφετινή χρονιά βρήκε την τουρκική οικονομία να δέχεται κλυδωνισμούς, με την αξία της λίρας να βυθίζεται κατά 40% έναντι αυτής του δολαρίου και τον πληθωρισμό να ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 25% τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη μειώθηκαν στο 0,4% για το 2019 από το ΔΝΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας επιδεινώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, όταν μία άλλη συμφωνία για την επιστροφή του Αμερικανού πάστορα «κατέρρευσε», καθώς, αντί να αποφυλακιστεί, ο Μπράνσον τέθηκε σε κατ ‘ οίκον περιορισμό.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη σημερινή ακρόαση ενώπιον του δικαστηρίου, ενώ οι ΗΠΑ αναμένουν την αποφυλάκισή του.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης