Μυστικό διάταγμα Ομπάμα για τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014, 13:18
Μυστικό διάταγμα Ομπάμα για τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει υπογράψει μυστικό διάταγμα με το οποίο επιτρέπει την παραμονή μιας ευρύτερης, απ’ ότι αρχικά σχεδιαζόταν, στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν το 2015, επισημαίνεται σήμερα σε δημοσίευμα στην εφημερίδα «The New York Times».

Η απόφαση προβλέπει έναν πιο διευρυμένο ρόλο για τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν για τουλάχιστον έναν χρόνο, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα ελήφθη κατά τη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο με συμβούλους εθνικής ασφάλειας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει υπογράψει μυστικό διάταγμα με το οποίο επιτρέπει την παραμονή μιας ευρύτερης, απ’ ότι αρχικά σχεδιαζόταν, στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν το 2015​
Τον Μάιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν το 2015 δεν θα λαμβάνουν μέρος σε μάχες. Αποστολή των 9.800 στρατιωτών θα είναι η εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων και ο εντοπισμός μελών της Αλ Κάιντα. 

Βάσει του νέου διατάγματος, τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούν να διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που απειλούν τον αμερικανικό στρατό ή την αφγανική κυβέρνηση. Παράλληλα θα επιτρέπονται οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές σε υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων που βρίσκονται σε στρατιωτικές αποστολές, ενώ κατά περιπτώσεις Αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούν να συνοδεύουν τους Αφγανούς συναδέλφους τους σε επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν. 

Η «New York Times» δεν ανέφερε αν η αλλαγή αυτή -η οποία συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση του Ισλαμικού Χαλιφάτου σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας- θα επηρεάσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014, 13:32