Οι έρευνες του πρώτου ρομπότ που προσεδαφίστηκε στον Άρη, πριν από 10 χρόνια, είχαν σχεδιαστεί να διαρκέσουν τρεις μήνες. Μέχρι και σήμερα όμως, το λεγόμενο rover κινείται στην επιφάνεια του πλανήτη και μάλιστα συνεχίζει να… εκπλήσσει με τις ανακαλύψεις του!

Η τελευταία ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τη NASA, στην επέτειο των 10 ετών. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, ένας μικρός βράχος εμφανίστηκε στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη από το… πουθενά, καθώς δεν βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο, όταν και το rover είχε ξαναπεράσει από εκεί δύο εβδομάδες πριν από τη λήψη, στις 8 Ιανουαρίου 2014!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό είναι περίεργο», παραδέχτηκε ο ερευνητής του προγράμματος «Ευκαιρία» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της NASA, προσθέτοντας όμως ότι «δεν πιστεύουμε ότι κάτι ιδιαιτέρως… εξωτικό συνέβη εκεί». Μάλιστα, η πιθανότερη εξήγηση αναφέρει ότι το ίδιο το ρομποτάκι είναι υπεύθυνο για αυτή τη μυστήρια εμφάνιση, καθώς οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο τροχός του rover προσέκρουσε στον συγκεκριμένο βράχο και τον μετακίνησε στο σημείο που απεικονίζεται στη φωτογραφία.

Το ρομπότ ήταν σχεδιασμένο να διανύσει 1 χιλιόμετρο στην επιφάνεια του Άρη, όμως ήδη έχει καλύψει 38 χιλιόμετρα και έχει τραβήξει περισσότερες από 170.000 φωτογραφίες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κοστίζει στη NASA 14 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης