Η 35χρονη Ισπανίδα Αλίσια Γκάμεζ, η οποία εκρατείτο όμηρος από την αλ Κάιντα στο Μαλί, απελευθερώθηκε αυτή την εβδομάδα, «επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και επειδή ασπάστηκε το Ισλάμ», γράφει σήμερα η Ελ Παϊς, επικαλούμενη ανακοίνωση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ωστόσο, δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι η Γκάμεζ έχει αλλάξει θρήσκευμα, ούτε προέβη η ίδια σε κάποια σχετική δήλωση, όταν έφθασε την Τετάρτη στη Βαρκελώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γκάμεζ και δύο άνδρες απήχθησαν από αυτοκινητοπομπή της οργάνωσης αρωγής για την οποία εργάζονταν, στις 29 Νοεμβρίου, στη Μαυριτανία. Οι τρεις τους μεταφέρθηκαν στο Βόρειο Μαλί.

Η ισπανική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι κατέβαλε λύτρα για την απελευθέρωση της Γκάμεζ, αλλά, σύμφωνα με δημοσίευμα, η Ισπανίδα απελευθερώθηκε μετά την καταβολή δύο εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι δύο συνεργάτες της εξακολουθούν να κρατούνται.

Το βορειοαφρικανικό σκέλος της αλ Κάιντα ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να απελευθερώσει την Ισπανίδα λόγω της εύθραυστης υγείας της και επειδή οικειοθελώς ασπάστηκε το Ισλάμ και πήρε το όνομα Αϊσα, έγραψε η Ελ Παϊς, επικαλούμενη και πάλι την ανακοίνωση της αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQIM).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει κατ΄ αποκλειστικότητα την ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η AQIM δεν ανέφερε τους όρους για την απελευθέρωση των άλλων δύο ομήρων, αλλά ζητά λύτρα πέντε εκατομμυρίων δολαρίων και την απελευθέρωση ισλαμιστών κρατουμένων από φυλακή της Νουακτσότ στη Μαυριτανία. Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι απήγαγε Ισπανούς, εξαιτίας της συμμετοχής της Ισπανίας στις διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Διαβάστε ακόμα:
Απελευθερώθηκαν όμηροι της αλ Κάιντα στο Μαλί, 10 Μαρτίου 2010, 12:28

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης