Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βρετανού αξιωματούχου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010, 13:42
Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βρετανού αξιωματούχου
Ομάδα Βρετανών ειδικών ζήτησε σήμερα τη διενέργεια δικαστικής έρευνας για τον θάνατο το 2003 του Ντέιβιντ Κέλι, εμπειρογνώμονα σε θέματα εξοπλισμών που βρισκόταν στο επίκεντρο μίας διαμάχης, για τις συνθήκες υπό τις οποίες η Βρετανία συμφώνησε να εμπλακεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Οι εννέα ειδικοί που υπογράφουν μία επιστολή προς την εφημερίδα «The Times» χαρακτηρίζουν την επίσημη αιτία θανάτου -που είναι ότι αυτοκτόνησε κόβοντας τις φλέβες του- ως ελάχιστα πιθανή με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.



Το πτώμα του Κέλι είχε βρεθεί το 2003 σε ένα δάσος κοντά στο σπίτι του, στο Οξφορντσάιρ. Ο θάνατός του είχε προκαλέσει τότε τη σοβαρότερη κρίση στους κόλπους της κυβέρνησης Μπλερ, καθώς ο εμπειρογνώμονας του Υπουργείου Άμυνας υπήρξε η πηγή της δημοσιογραφικής αποκάλυψης από το BBC ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ, «παραφούσκωσε» τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για το μέγεθος του κινδύνου που αντιπροσώπευε τότε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν.

Η δικαστική έρευνα για τον θάνατό του είχε διακοπεί, για να ξεκινήσει μία δημόσια έρευνα, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Λόρδος Χάτον, βουλευτής που ορίστηκε από την κυβέρνηση.

Τον Ιανουάριο του 2004, η έκθεση Χάτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Κέλι άνοιξε τις φλέβες του αριστερού του καρπού και ο θάνατος επιταχύνθηκε λόγω της λήψης του σκευάσματος Coproxamol που είχε λάβει προηγουμένως, χωρίς να εμπλέκεται κανένα άλλο άτομο στον θάνατό του.

Η έκθεση αυτή, που απάλλασσε τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά επέκρινε το BBC, απέτυχε να δώσει τέλος στη διαμάχη.

Οι συντάκτες της επιστολής προς τους Times εκτιμούν ότι τα συμπεράσματα της έρευνας Χάτον δεν είναι πειστικά.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010, 13:42