Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Ενώπιον των ευθυνών της, για το τι πρόκειται να πράξει με τις χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ, που συνεργάζονται με λαθρέμπορους μεταναστών, φέρνει την Κομισιόν με ερώτησή του ο Γάλλος ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Jean-Paul Garraud.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικαλούμενος άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», ο Γάλλος ευρωβουλευτής αναφέρει ότι από το 2017 οι ιταλικές δικαστικές αρχές ξεκίνησαν 19 έρευνες για τη συμμετοχή καπετάνιων πλοίων ΜΚΟ, μελών πληρώματος και προσωπικού στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης της παράνομης μετανάστευσης.

Αναφέρει, ακόμη, ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, ως αποτέλεσμα μιας επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από δύο Έλληνες αστυνομικούς που διείσδυσαν σε ομάδες μεταναστών που ταξίδευαν στη Λέσβο από την Τουρκία, οι ελληνικές αρχές κατηγόρησαν αρκετές ΜΚΟ για τη δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης και τη διευκόλυνση του λαθρεμπορίου μεταναστών.

Τον δε Μάρτιο του 2021, οι ιταλικές αρχές άσκησαν κατηγορίες για συνδρομή και παράνομη μετανάστευση εναντίον 21 ατόμων (μέλη πληρώματος, αρχηγών ομάδων και διευθυντών) που εργάζονταν για τις ΜΚΟ Médecins sans Frontières και Save the Children, με βάση στοιχεία που συλλέχθηκαν από υποκλοπές συσκευών στο πλοίο «Iuventa» από έναν ανακριτή που εργάστηκε μυστικά στο «Vos Hostia».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αποκαλύπτει, ωστόσο, στη συνέχεια ο Γάλλος ευρωβουλευτής, σύμφωνα με το Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Διαφάνειας, μεταξύ 2007 και 2016, αυτές οι ΜΚΟ και οι θυγατρικές τους έλαβαν 173,61 εκατ. ευρώ και 52,13 εκατ. ευρώ αντίστοιχα από την ΕΕ.

Μήπως σκέφτεται η Κομισιόν να σταματήσει τις χρηματοδοτήσεις σ’ αυτές τουλάχιστον τις ΜΚΟ, ρωτάει με έκδηλη ειρωνεία ο Γάλλος ευρωβουλευτής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης