Βασανιστήρια με ηλεκτρισμό, βιασμούς και κακοποιήσεις σε μία «μυστική φυλακή» στη Βαγδάτη, αναφέρει, μεταξύ άλλων, έκθεση που δημοσιεύει σήμερα η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch(HRW).

Τα στοιχεία αυτά φέρνουν στη μνήμη τις κακοποιήσεις που έγιναν το 2004 από μία μονάδα του αμερικανικού στρατού στη φυλακή Abu Ghraib, κοντά στη Βαγδάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργάνωση αναφέρει στην έκθεσή της ότι ρωτήθηκαν 42 από τους 300 κρατούμενους που πρόσφατα μεταφέρθηκαν από την εν λόγω φυλακή στο κέντρο κράτησης Ρουσάφα, στην Ανατολική Βαγδάτη, ύστερα από τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για κακομεταχείριση κρατουμένων στη φυλακή αυτή.

«Η φρίκη που αντιμετωπίσαμε μας έκανε να σκεφθούμε ότι τα βασανιστήρια αποτελούσαν τον κανόνα στη Μουτάνα», ένα κέντρο κράτησης κοντά στο παλιό αεροδρόμιο στη Δυτική Βαγδάτη, είπε ο Τζόε Στορκ, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος για τη Μέση Ανατολή της HRW.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι κρατούμενοι είχαν συλληφθεί στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ύστερα από την αποκάλυψη από την εφημερίδα Los Angeles Times, στις 19 Απριλίου, για τις κακομεταχειρίσεις στη φυλακή αυτή, ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι ανακοίνωσε από την τηλεόραση το κλείσιμό της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης