Μνούτσιν: Οι ΗΠΑ επιθυμούν την επανεξέταση ορισμένων συμφωνιών

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017, 04:11
Μνούτσιν: Οι ΗΠΑ επιθυμούν την επανεξέταση ορισμένων συμφωνιών
Την πεποίθηση του, πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πιστεύουν στο ελεύθερο εμπόριο αλλά θέλουν να επανεξετάσουν ορισμένες συμφωνίες και να διορθώσουν κάποιες υπερβολές» εξέφρασε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών της Αμερικής, Στίβεν Μνούτσιν, μετά τη σύνοδο των ομολόγων του της G20, οι οποίοι στο τελικό ανακοινωθέν τους φαίνεται ότι υπαναχώρησαν από τις προηγούμενες δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει.

«Αυτά που περιλαμβάνονταν στα προηγούμενα ανακοινωθέντα δεν είναι κατ' ανάγκη σχετικά, κατά τη δική μου άποψη» τόνισε ο Μνούτσιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε στο Μπάντεν-Μπάντεν, μετά τη λήξη της πρώτης συνάντησης που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

Στη συνέχεια, σημείωσε «πιστεύουμε στο ελεύθερο εμπόριο, βρισκόμαστε σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους στον κόσμο, το εμπόριο υπήρξε καλό για εμάς, υπήρξε καλό για τον λαό μας», ενώ πρόσθεσε «δεδομένων αυτών, θέλουμε να επανεξετάσουμε ορισμένες συμφωνίες».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Τάρο Άσο, ξεκαθάρισε, πως «κανένα μέλος της G20 δεν τάχθηκε κατά του ελεύθερου εμπορίου, παρά τη διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος που δεν ανέφερε τη δέσμευση των χωρών στην καταπολέμηση του προστατευτισμού, όπως γινόταν σε όλα τα προηγούμενα ανακοινωθέντα» και τόνισε:

«Είπα στην G20 ότι πολλές χώρες βίωσαν οικονομική ευημερία από το ελεύθερο εμπόριο, ιδίως η μεταπολεμική Ιαπωνία και η Γερμανία. Κανείς στη συνάντηση δεν είπε ότι είναι κατά του ελεύθερου εμπορίου».

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017, 04:42