Τα ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις έχουν προκαλέσει «μαζικές διακοπές ρεύματος» στην Μολδαβία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Μολδαβικής κυβέρνησης, Αντρέι Σπίνου.

«Ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας την τελευταία ώρα, έχουμε μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε με ανάρτηση στο Facebook ο Σπίνου. Η Μολδαβία αντιμετώπιζε ήδη μεγάλα ενεργειακά προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μαζικά μπλακ άουτ στη Μολδαβία μετά τη σημερινή ρωσική επίθεση σε ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Σπίνου, ο οποίος διατελεί και υπουργός Υποδομών.

«Η Moldelectrica TSO (διαχειριστής συστήματος μεταφοράς), εργάζεται για να επανασυνδέσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερο από το 50% της χώρας», συμπλήρωσε.

Περίπου στις 15:35 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί στην πρωτεύουσα Κισινάου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διακοπές ηλεκτροδότησης αναφέρθηκαν επίσης στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών. Αργότερα αποκαταστάθηκε η ισχύς στην Τιρασπόλ, την πρωτεύουσα της περιοχής.

Σε μια ξεχωριστή ανάρτηση στο Telegram, ο Σπίνου είπε ότι η κατάσταση αποτελεί μια επανάληψη των όσων συνέβησαν την 15η Νοεμβρίου, όταν και η Μολδαβία υπέστη μπλακ άουτ μετά από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Η Μολδαβία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και έχει δεχθεί τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό Ουκρανών προσφύγων. Η χώρα μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία και είναι συνδεδεμένη με το ηλεκτρικό της δίκτυο.

Τόσο η αστυνομία της Μολδαβίας όσο και η Premier Energy, μια Μολδαβική εταιρεία που προμηθεύει ηλεκτρικό ρεύμα στο νότιο και το κεντρικό σημείο της χώρας, ζήτησαν από τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος και να λάβει προληπτικά μέτρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης