Μόνιμη εκεχειρία από την ETA ζητεί ο ηγέτης του βασκικού κόμματος

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010, 05:12
Μόνιμη εκεχειρία από την ETA ζητεί ο ηγέτης του βασκικού κόμματος
Ο Arnaldo Otegi, ο φυλακισμένος ηγέτης της εκτός νόμου πολιτικής πτέρυγας της Βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ETA, δήλωσε ότι η παράταξη πρέπει να κηρύξει μόνιμη εκεχειρία, σε συνέντευξή του την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα El Pais σήμερα Κυριακή.

Ο Otegi, πρώην εκπρόσωπος του «Batasuna», είπε ότι εάν είχε μπροστά του την ηγεσία της ETA, θα της ζητούσε να απέχει από κάθε βίαιη ενέργεια και να κηρύξει μονομερή και μόνιμη εκεχειρία, που θα μπορεί να επαληθευτεί από την διεθνή κοινότητα.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την εκεχειρία πέρα από το να ακολουθήσουμε μια ειρηνική και δημοκρατική πορεία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην μακροσκελή συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα.

Ο Otegi -ο οποίος καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για «εξύμνηση της τρομοκρατίας», λόγω δηλώσεων που έκανε σε πορεία το 2005 στην μνήμη ενός φυλακισμένου μέλους της ETA, του Jose Maria Sagardui- εκτίμησε πως η οργάνωση δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να καταφύγει εκ νέου στη βία, καθώς έχει ανακοινώσει το τέλος της ένοπλης δράσης.

«Ωστόσο», πρόσθεσε, «εάν τέτοια επεισόδια επαναληφθούν το Batasuna... θα δηλώσει την αντίθεσή του».

Το Batasuna τέθηκε εκτός νόμου το 2003 λόγω των δεσμών του με την ETA, στην οποία οι Ισπανικές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για περίπου 830 θανάτους στην διάρκεια της 41χρονης εκστρατείας για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων, που εκτείνεται από τη βόρεια Ισπανία ως τη νοτιοδυτική Γαλλία.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010, 05:13