Ο Μάριο Μόντι εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει ένα ενιαίο κεντρώο ψηφοδέλτιο στις βουλευτικές εκλογές, το οποίο θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει το δικό του όνομα, αναφέρουν σήμερα δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο.

Η φημολογία για τις προθέσεις του παραιτηθέντα τεχνοκράτη πρωθυπουργού ενισχύεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Τα ποσοστά των κεντρώων δυνάμεων που υποστηρίζουν το «πρόγραμμα Μόντι» τις τελευταίες ημέρες φέρονται να σημείωσαν άνοδο πλησιάζοντας το 20%, κατά πληροφορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το χθεσινό μήνυμα του Μόντι προς τους Ιταλούς μέσω Twitter οι επαφές με το προφίλ του καθηγητή και υπηρεσιακού πλέον πρωθυπουργού στην εφαρμογή αυτή ξεπέρασαν τις 36.000.

Τα θετικά μηνύματα αυτά είναι πολύ πιθανό να ωθήσουν τον Μόντι να συμμετάσχει πιο άμεσα στην προεκλογική εκστρατεία, εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές.

Θα πρέπει όμως να πετύχει κάτι δύσκολο: να διατηρήσει τις αποστάσεις και την θεσμική αμεροληψία που του επιβάλλει ο ρόλος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού —παραμένει επικεφαλής της κυβέρνησης μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών— και να στηρίξει συγχρόνως δυναμικά την νέα πολιτική του πρόταση. Προσπάθεια δύσκολη μεν αλλά ίσως όχι ακατόρθωτη, λένε αναλυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε νέα του συνέντευξη στην δημόσια τηλεόραση RAI υποστήριξε ότι σε σχέση με τον Μόντι ο ίδιος είναι «υψηλότερου επιπέδου», εξ ου και ο ίδιος κατέβηκε στην πολιτική αρένα, ενώ ο νυν πρωθυπουργός αναγκάστηκε «να μιλήσει για κάθοδο στην πολιτική».

Η αντιπαλότητα ανάμεσα στον μεγιστάνα του Τύπου και στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό είναι σκληρή και εντείνεται διαρκώς.

Ο Μπερλουσκόνι επανέλαβε ότι «η θεραπεία της κυβέρνησης κατά της κρίσης ήταν απόλυτα εσφαλμένη: όπως στο Μεσαίωνα, προσπαθούσαν να θεραπεύσουν τους ασθενείς με συνεχείς αφαιμάξεις και στο τέλος πέθαιναν».

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι επανήλθε από την πλευρά του στο θέμα της αμεροληψίας του Μόντι. «Τον σέβομαι απόλυτα. Περιμένω να δω, όμως, αν θα διατηρήσει ή όχι ίσες αποστάσεις από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, διότι ακόμη δεν το έχει ξεκαθαρίσει» δήλωσε ο Μπερσάνι.

Η όποια συνεργασία της κεντροαριστεράς με το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο που υποστηρίζει τις θέσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και οικονομολόγου μπορεί να ανακοινωθεί μόνον μετά τις εκλογές. Σε αυτή την φάση δεν αναμένεται να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις κι όλα δείχνουν ότι ο καθένας θα πορευθεί αυτόνομα.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης