Μορατόριουμ στη θανατική ποινή επιβάλλεται στην Καλιφόρνια

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019, 07:23
Μορατόριουμ στη θανατική ποινή επιβάλλεται στην Καλιφόρνια

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι επιβάλλει μορατόριουμ στη θανατική ποινή, γεγονός που θα σώσει τη ζωή 737 καταδικασμένων στην εσχάτη των ποινών που αναμένουν την εκτέλεσή τους σε αυτήν την Πολιτεία. Ο συγκεκριμένος αριθμός θανατοποινιτών είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα.

«Η ποινή του θανάτου είναι ασυμβίβαστη με θεμελιώδεις αξίες μας», προσβάλλει «τα ιδεώδη» των Καλιφορνέζων, αναμένεται να πει ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας σε ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύτηκαν στον Τύπο.

Ο κυβερνήτης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο και την Τρίτη ανήγγειλε ότι θα κάνει μια «μείζονα ανακοίνωση» για την πολιτική του, θα πει ακόμη ότι «το να σκοτώνεις από πρόθεση» οποιονδήποτε πολίτη «είναι λάθος» και ότι «ως κυβερνήτης, δεν θα εγκρίνω την εκτέλεση κανενός».

Ο Γκάβιν Νιούσομ είναι γνωστός πολέμιος της θανατικής ποινής εδώ και χρόνια.

Αναμένεται να υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο θα τερματιστεί η ισχύς του πρωτοκόλλου για τις εκτελέσεις θανατοποινιτών με ενδοφλέβια χορήγηση θανατηφόρων ουσιών που εφαρμόζεται στην Πολιτεία, ενώ θα κλείσει η αίθουσα όπου γίνονται οι εκτελέσεις, στη φυλακή του Σαν Κουέντιν, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

Στις φυλακές της Καλιφόρνιας κρατείται περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των θανατοποινιτών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη. Η τελευταία εκτέλεση σε αυτήν την Πολιτεία ανάγεται στο 2006.

Από τους 737 θανατοποινίτες στην Καλιφόρνια, 25 έχουν εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα αμφισβήτησης της ποινής τους. Πολλοί από τους καταδικασθέντες περιμένουν την εκτέλεσή τους επί δεκαετίες.

Η απόφαση του κυβερνήτη δεν αναμένεται να οδηγήσει στην αποφυλάκιση κανενός, αλλά στη μετατροπή της θανατικής ποινής σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Νιούσομ αναμένεται να πει ακόμη σήμερα πως θεωρεί τη θανατική ποινή δαπανηρή και προβληματική, καθώς και ότι επιβάλλεται άνισα, κυρίως σε μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων και ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019, 07:29