Ο απελθών υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Pierre Moscovici δήλωσε σήμερα ότι αναμένει ο πρόεδρος Francois Hollande να τον προτείνει για να αναλάβει μια θέση επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αφέθηκε εκτός κυβερνητικού νυμφώνος στον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα.

Μια κυβερνητική πηγή είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο Hollande είναι πράγματι πιθανό να ανακοινώσει πως προτείνει τον 56χρονο Μοσκοβισί για να αναλάβει μια θέση στην Κομισιόν όταν σχηματιστεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν κάποιος επιλέγεται για κάποιο κορυφαίο αξίωμα, επαφίεται στον πρόεδρο να το ανακοινώσει -κάτι το οποίο μπορεί να γίνει σύντομα», είπε ο Moscovici, το πιο προβεβλημένο στέλεχος των Σοσιαλιστών που έμεινε εκτός του κυβερνητικού σχήματος στον σημερινό ανασχηματισμό, μετά την σαρωτική ήττα του κόμματος στις τοπικές εκλογές της Κυριακής.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 3 ο Moscovici σχολίασε πως ένας τέτοιος διορισμός θα αποτελούσε μια αναγνώριση της επιτυχίας των χειρισμών του στις κρίσεις κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, καθώς και του γεγονότος πως κατάφερε η Γαλλία να εξασφαλίσει διετή παράταση της προθεσμίας για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 3%, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος μιλάει καλά αγγλικά και είναι εξοικειωμένος με τα ιδιαίτερα περίπλοκα θέματα και τις διαδικασίες των Βρυξελλών, θεωρείται από πολλούς ένας άνθρωπος που θα ταίριαζε στην Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως υπουργός Οικονομικών πάντως ο Moscovici είχε περιέλθει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς ο ρυθμός της ανάκαμψης της γαλλικής οικονομίας υπολείπεται αυτών πολλών άλλων κρατών της ευρωζώνης. Το γεγονός πως το Παρίσι προχώρησε σε αυξήσεις φόρων δεν συνέβαλε στη δημοτικότητα του, η οποία κατακρημνίστηκε.

Μετά τις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιλέξει τα μέλη της με βάση τις υποψηφιότητες που θα υποβάλουν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ.

Γνωστός κεϊνσιανός, ο Moscovici πρόβαλε αντίσταση στην εμμονή του Βερολίνου να επιβληθεί αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη και έδωσε μάχη, με κάποια επιτυχία, να υιοθετηθεί μια πολιτική πιο φιλική στην ανάπτυξη.

Ο Ολάντ είχε διορίσει τον Moscovici υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2012. Ο Moscovici ηγήθηκε της προεκλογικής του εκστρατείας.

Όμως το κύρος του Moscovici αμφισβητήθηκε έντονα καθώς συχνά εμφανιζόταν να συγκρούεται με ασυνήθιστη σφοδρότητα για θέματα-κλειδιά με τον ως σήμερα υπουργό Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ, η ισχύς του οποίου μεγεθύνεται καθώς ανέλαβε ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο: αυτό του υπουργού Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης