Ιρακινές δυνάμεις διεξάγουν από τα μέσα Φεβρουαρίου μια μεγάλη επιχείρηση για να ξαναπάρουν τις συνοικίες δυτικά της Μοσούλης και να ολοκληρωθεί η ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, μετά και την ανάκτηση περί τα τέλη Ιανουαρίου, των εδαφών του ανατολικού τμήματος.
  
Η επίθεση είχε καθυστερήσει κυρίως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, πριν από την έναρξη της εκ νέου, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου.

Η Μοσούλη, πρωτεύουσα της επαρχίας Νινευή (βόρεια), διχοτομείται από τον Τίγρη, κι έχει πέντε γέφυρες πάνω από τον ποταμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλες υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν μετά από ιρακινές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς της διεθνούς συμμαχίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της μάχης, για να διεκδικήσει εκ νέου το ανατολικό τμήμα της πόλης. Οι δύο γέφυρες σύμφωνα με τις ιρακινές δυνάμεις, ωστόσο, θα μπορούσαν να επισκευαστούν προκειμένου να υπάρξει διασύνδεση των γειτονιών μεταξύ της ανατολικής πλευράς και δυτικά της πόλης.

Τον Ιούνιο του 2014, η Μοσούλη έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών, που κατείχαν τεράστιες περιοχές βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης, τις οποίες όμως ήδη έχουν χάσει από τις συμμαχικές δυνάμεις της Δύσης, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου ενάντια στο αυτοαποκαλούμενο Χαλιφάτο, με την υποστήριξη αμερικανικών αεροσκαφών και στρατιωτικών συμβούλων των ΗΠΑ στο έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν επιβεβαιώσει την πρόοδό τους κατά της ομάδoς Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΕΙ) στη Μοσούλη με την ανακατάληψη σημαντικών κτιρίων στα δυτικά της πόλης, όπως η έδρα της επαρχιακής κυβέρνησης και του Μουσείου που υπέστη βανδαλισμούς από τζιχαντιστές.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από την κοινή διοίκηση επιχειρήσεων, ανεκτήθη ο έλεγχος του αρχηγείου της αστυνομίας όπως και το κτίριο της κεντρικής τράπεζας, απ’ όπου οι τζιχαντιστές είχαν κλέψει εκατομμύρια δολάρια το 2014.

Με τη σειρά τους, οι ελίτ δυνάμεις κατά της τρομοκρατίας (CTS) ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής Al-Somoud και επιτίθενται αυτή την ώρα στο Αλ-Μανσούρ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η Le Monde. Ένα περαιτέρω βήμα για τις ιρακινές δυνάμεις στη Μοσούλη, λίγα χιλιόμετρα πια πριν το τελευταίο μεγάλο κάστρο του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ, στην Παλιά Πόλη, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, στα στενά δρομάκια της οποίας, εξακολουθούν να κρύβονται τουλάχιστον 2000 τζιχαντιστές.

Η δεξιά όχθη της Μοσούλης αποτελείται από 94 μικρές γειτονιές. Στην παρούσα φάση το κλιμάκιο των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης των ιρακινών, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας «στους τομείς ‘DAWASA και Dindan’ έχει ανοίξει ένα ασφαλές πέρασμα για τις οικογένειες προκειμένου να εγκαταλείψουν αυτές τις γειτονιές λίγο πριν την τελευταία μεγάλη μάχη για να απομακρυνθούν με ασφάλεια» είπε στο γαλλικό πρακτορείο, ο συνταγματάρχης Abdelamir Mohammedawi.

Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, 28.000 άνθρωποι κατάφεραν να ξεφύγουν τον περασμένο μήνα από αυτές τις περιοχές της πόλης, όπου εκτυλίσσεται μία ανθρωπιστική καταστροφή. Τέσσερις χιλιάδες πολίτες ανά ημέρα, καταφέρνουν να αποχωρήσουν από τα πεδία σκληρών μαχών και συγκρούσεων, από την έναρξη του τρίτου σκέλους της επίθεσης, στα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ΜΚΟ «Handicap International» η οποία «ανησυχεί για την κατάσταση των πληθυσμών αυτών».

Η ACF (παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση που βοηθάει υποσιτισμένα παιδιά) έχει ήδη παράσχει βοήθεια, σε πάνω από 26.000 ανθρώπους και άτομα που χρήζουν ειδικής φροντίδας.

Οι μάχες στα δυτικά της πόλης, οδήγησαν στον εκτοπισμό 50.000 ατόμων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Αλλά οι περισσότεροι από τους 750.000 κατοίκους που έμειναν πίσω, στερούνται ιατρικής φροντίδας, ακόμη και την τροφή.

Οι άμαχοι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στις αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού και τον ιρακινό στρατό. Σαράντα από αυτούς, μεταξύ των οποίων 23 παιδιά, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε κτίριο που κατέρρευσε, ενώ σαράντα άλλοι βρέθηκαν κάτω από τα ερείπια.

Το κρύο και η βροχή, εκτός από τη φτώχεια, επιβαρύνουν την κατάσταση ενώ οι γιατροί του Ερυθρού Σταυρού, παρατηρούν τις τελευταίες ημέρες εγκαύματα που συνδέονται με τη χρήση χημικών όπλων.
Αρκετοί είναι οι τραυματίες συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο 90 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη.

Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης