Η μάχη που δίνουν οι ιρακινές δυνάμεις με τους τζιχαντιστές της Daech (Ισλαμικό Χαλιφάτο) στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ δε θυμίζει σε οτιδήποτε τους πολέμους που έχουμε… γνωρίσει ή έχουμε ακούσει έως τώρα.

Πρόκειται για μία περίπλοκη κατάσταση και μία αναμέτρηση που διεξάγεται πολλές φορές με πρωτόγονες μεθόδους, τις οποίες χρησιμοποιεί το Isis, που ως γνωστόν δεν διαθέτει αεροπλάνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την πλήρη «εμβάπτιση» στην καρδιά αυτού του νέου είδους πολέμου, αρκεί να αναφέρουμε ότι οι τζιχαντιστές επιχειρούν να περιφράξουν το οχυρό τους, με κάθε μέσο. Χρησιμοποιώντας σύρμα, ξύλα, σίδερα και ότι άλλο μπορεί να βρεθεί ακόμη και στους δρόμους, δημιουργώντας εκρηκτικές ζώνες με νάρκες και με drone που έχουν πάρει από καταστήματα, στις μπαταρίες των οποίων ενσωματώνουν εκρηκτικές ύλες.

Αντιμέτωποι με τις ιρακινές δυνάμεις που προχωρούν προς τις γειτονιές της παλαιάς πόλης, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, διεξάγουν έναν άνευ προηγουμένου ανταρτοπόλεμο χρησιμοποιώντας ως όπλα, εκατοντάδες αυτοκίνητα – βόμβες απέναντι στο υλικό ανωτερότητας των αντιπάλων τους, υπερασπιζόμενοι το τελευταίο μεγάλο οχυρό τους στο Ιράκ, στην μεγαλύτερη αστική μάχη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο σύμφωνα με τα Γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Στον περίφημο λαβύρινθο των δρόμων της παλαιάς πόλης του μαργαριταριού του Βορρά (Μοσούλη), αναμένονται σφοδρές μάχες σώμα με σώμα, αφού άρματα μάχης δεν χωράνε να περάσουν από τα στενά δρομάκια της παλαιάς πόλης, ενώ πολλοί άμαχοι έχουν καταφύγει σε σπίτια και κτήρια της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ιρακινοί στρατιώτες προχωρούν μεθοδικά, με την υποστήριξη των αεροπορικών βομβαρδισμών του συνασπισμού.  Το τάγμα της ISOF-1, μετά την κατάληψη της πόλης Σαντάμ προελαύνει στο κέντρο της πόλης και τμήμα του διοικείται από τον «Major» Σαλάμ.

Αποφεύγοντας κεντρικούς δρόμους όπως αναφέρει, οι ιρακινοί στρατιώτες ετοιμάζουν θωρακισμένα οχήματα τύπου μπουλντόζας, εν όψει της… μητέρας των μαχών -που ξεκινάει στο κέντρο της Μοσούλης όπως όλα δείχνουν νωρίτερα απ’ ότι προβλεπόταν- ως το μόνο αποτελεσματικό ανάχωμα απέναντι στα… σμήνη των παγιδευμένων αυτοκινήτων που αναμένεται να στείλει η Daech. Πολλές φορές μάλιστα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τζιχαντιστές επιλέγουν για οδηγούς αυτών των αυτοκινήτων ανήλικα παιδιά.

Αλλά ακόμα και αν αυτό το θανάσιμο παιγνίδι – κρυφτό στα στενά σοκάκια της πόλης, επιβραδύνει την πρόοδο του ιρακινού στρατού, το κάστρο των δυνάμεων της τζιχάντ, δεν παύει πλέον να είναι περικυκλωμένο, στην πόλη την οποία διακήρυξε ως Χαλιφάτο της, η Daech το 2014, χωρίς κιόλας να χρειαστεί να δώσει μάχη για την κατάκτησή της.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης