Στο Ιράκ, η αντίσταση του Ισλαμικού Χαλιφάτου, στην επίθεση των αντι-τρομοκρατικών δυνάμεων CTS, των Κούρδων μαχητών Peshmerga και σιιτών πολιτοφυλάκων, στη Μοσούλη είναι ισχυρή.

Μια εβδομάδα μετά την επιθετική διείσδυση στην καρδιά της άμυνας του Ομίλου του «EI», στα περίχωρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης, ένας από τους συνταγματάρχες του ιρακινού στρατού, θεωρεί ότι η επίθεση εξελίσσεται σε… εφιάλτη και αναγνωρίζει ότι η συνολική κατάκτηση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, θα «πάρει πολύ χρόνο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον συνταγματάρχη Πάτρικ Steiger, εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου των γαλλικών στρατευμάτων, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των εργασιών στο πλαίσιο της επίθεσης ενάντια στην Daech, το αυτοαποκαλούμενο Χαλιφάτο, «χάνει σταδιακά τα σημεία της υποστήριξης, που διατηρούσε στην πρώτη γραμμή της άμυνας».

Στο βορρά, οι κουρδικές δυνάμεις απέχουν δέκα χιλιόμετρα από τη Μοσούλη ενώ στην Ανατολή, οι ιρακινές αντι-τρομοκρατικές δυνάμεις που έχουν εισέλθει στα προάστια, κυρίως τα τέσσερα από τα έξι κλιμάκια των δυνάμεων αυτών, έχουν συναντήσει μία ισχυρή αντίσταση από την Daech, που δείχνει ότι ξέρει να οδηγεί τη μάχη εκεί που θέλει, με τα βομβαρδιστικά να σφυροκοπούν από αέρος θέσεις στα αστικά κέντρα, όχι όμως σήμερα με τόσο μεγάλη ένταση, λόγω των πυρών από τους όλμους, που δέχονται από τους Τζιχαντιστές.

Εγκαταλελειμμένα οχήματα-βόμβες είναι διασκορπισμένα σε κάθε γωνία της παλιάς πόλης και ελεύθεροι σκοπευτές,ακροβολισμένοι στα πιο ψηλά κτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μεγάλη μάχη»

Στο Νοτιοδυτικό μέρος, οι «Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης» προχώρησαν προς το Ταλ Αφάρ αλλά στην παρούσα φάση, έχουν σταματήσει εκεί.

Αυτή η αντίσταση, επιβραδύνει την πρόοδο των ιρακινών στρατιωτικών μονάδων δοκιμάζοντας τις αντοχές τους και όλες οι πληροφορίες και οι διαρροές από το μέτωπο, συντείνουν στο γεγονός, ότι τις τελευταίες ώρες έχουν προκύψει αρκετά προβλήματα, με τη μάχη ανάκτησης της Μοσούλης, να προβλέπεται μακρά και δύσκολη.

Άλλωστε «το έργο που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας είναι επίπονο», προειδοποίησε ο κ. Στάιγκερ.

Όσον αφορά την επίθεση που ανακοινώθηκε από τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας στη Raqqa, την πραγματική «πρωτεύουσα» της ομάδος του ισλαμικού Χαλιφάτου, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ευφράτη, κλιμάκιο της επίλεκτης δύναμης του Ιρακινού στρατού κερδίζει έδαφος, αν και εξακολουθεί να είναι μακριά από την αυτήν.

Εκτός από τις δυνάμεις του ιρακινού στρατού που διεξάγουν επιχειρήσεις κυρίως στο βόρειο μέτωπο και βορειοανατολικά της Μοσούλης, οι σουνίτες (φυλές της περιοχής) συνδράμουν στην αντιμετώπιση των στρατιωτών του Isis.

«Εφιάλτης»

Μάχη μέχρι «την τελική λύτρωση στο όνομα του Αλλάχ» (όπως αποκαλούν το θάνατο οι Τζιχαντιστές) δίνουν στα μεγάλα αστικά οχυρά τους, σε 60 περιοχές της Μοσούλης, με την επίθεση στους μαχητές του ισλαμικού Χαλιφάτου, στην περιοχή Σεχραζάτ ανατολικά της Μοσούλης, να «μοιάζει» με εφιάλτη, σύμφωνα με συνταγματάρχη, της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, του ιρακινού στρατού.

«Ο εχθρός είναι καλά προετοιμασμένος και εξαιρετικά αποτελεσματικός, με θαυμάσια κάλυψη ενώ αρκετοί από τους άνδρες του είναι εκπαιδευμένοι», ανέφερε ο συνταγματάρχης προσθέτοντας, ότι έως τώρα έχουν πέσει έξι οχυρά στις παρυφές της Μοσούλης, μετά την επέλαση την περασμένη Τετάρτη του θωρακισμένου τμήματος της ενάτης Μεραρχίας του τακτικού στρατού, που εισήλθε για πρώτη φορά στην πόλη, από την αρχή της επίθεσης, στις 17 Οκτωβρίου.

Αλλά σύμφωνα με τον συνταγματάρχη –ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επειδή δεν έχει εγκριθεί να μιλάει στον Τύπο- βομβιστές αυτοκτονίας και ελεύθεροι σκοπευτές του «IU» κινούνται και υπογείως «μέσω ενός δικτύου σηράγγων, κάτω από την πόλη» και «είναι αδύνατο όλες αυτές οι περιοχές να ανακαταληφθούν άμεσα».

Τη νύχτα, στερούμαστε τη στρατιωτική ανάπαυση

«Ζούμε έναν εφιάλτη και δεν ξέρω πόσο μπορούμε να αντέξουμε ακόμη. Είμαστε ένα θωρακισμένο τμήμα που ιδιαίτερα τη νύχτα, στερούμαστε τη στρατιωτική ανάπαυση», δήλωσε ο συνταγματάρχης του ιρακινού στρατού, τονίζοντας ότι για να κερδηθεί η μάχη στη Μοσούλη, απαιτείται πρόοδος σε κατοικημένες περιοχές, με «την ανακατάληψη των κτηρίων, όπου κρύβονται οι τρομοκράτες, φροντίζοντας φυσικά τους κατοίκους, που ενδεχομένως κι αυτοί να έχουν βρει καταφύγιο σε κάποια από αυτά τα κτήρια».

Προσέθεσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια μίας μάχης, την περασμένη Τρίτη, έχασε δύο Τ-72 άρματα και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

«Δεν ξεχωρίζουν οι άμαχοι»!

Σύμφωνα με άλλους αξιωματούχους, είναι αδύνατον, με την πρώτη ματιά να γίνει διάκριση μεταξύ αμάχων και τζιχαντιστών.

Έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια από τότε που οι Τζιχαντιστές κατέλαβαν τη Μοσούλη και οι μαχητές της «EI», έχουν επιβάλλει ενδυματολογικό κώδικα σε όλους τους κατοίκους, κυνηγώντας μάλιστα, όσους δεν φέρουν μακριά γενειάδα!

«Αυτός είναι ένας πραγματικός εφιάλτης. Και το θέμα είναι ότι πρέπει να τους αναγνωρίσουμε προτού να είναι πολύ αργά. Προτού γίνει το μπαμ και εκραγούμε κι εμείς δίπλα τους ή μας ρίξουν μία χειροβομβίδα» αναφέρει ένας αξιωματικός του ιρακινού στρατού.

Εντωμεταξύ ειδικά εκπαιδευμένοι στις αστικές μάχες, ελίτ στρατιώτες της CTS, υποστηρίζουν ότι πραγματοποιούν την σκληρότερη μάχη που έχουν δώσει ποτέ.

«Ποτέ δεν ξέρεις πότε ένας ελεύθερος σκοπευτής θα σε χτυπήσει. Αν σε αυτό προσθέσουμε τις χιλιάδες των ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από τις μάχες, ζούμε σε συνεχές άγχος» είπε ένας αξιωματικός, που επέστρεψε στη Βαγδάτη για να πάρει μερικές μέρες άδεια.

Ο κίνδυνος της Σήραγγας!

Ο επικεφαλής της EI, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους μαχητές του «να αγωνιστούν και να κρατήσουν όσο μπορούν», για να υπερασπιστούν την Μοσούλη, την πόλη, που το 2014 η Daech ανακήρυξε ως «χαλιφάτο» της.

Όλα δείχνουν ότι οι οδηγίες του, ακολουθούνται αυστηρώς και ότι οι τζιχαντιστές δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης, όπως έκαναν και σε άλλες πόλεις, όταν η πίεση των επιτιθέμενων δυνάμεων, εντεινόταν.

Σήραγγες και ορυχεία χρησιμοποιούνται από τους μαχητές του Τζιχάντ και ολόκληρο οπλοστάσιο του αντάρτικου πόλης, που κρύβεται σε ειδικά διαμορφωμένες κατακόμβες, σε μια αιματηρή μάχη άνευ προηγουμένου. Σύμφωνα μάλιστα με τον Hisham αλ Χασεμί, σύμβουλο στην κυβέρνηση του Ιράκ, υπάρχει κι ένα υπόγειο τούνελ 70 χιλιομέτρων (!) που εκτείνεται παράλληλα με τη μια όχθη του Τίγρη, που διασχίζει την πόλη.

Οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν αυτή τη σήραγγα για να «γλιστρήσουν» πίσω από τις γραμμές του στρατού και να χτυπήσουν τη νύχτα, συνήθως λίγο πριν την αυγή. «Τα στρατεύματά μας δεν είναι έτοιμα γι ‘αυτό. Αυτές οι σήραγγες μπορούν να μας κάνουν μεγάλη ζημία», δήλωσε ο Hisham αλ Χασεμί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης